fbpx

Afera na Otoku: Darovalec sperme oplodil več žensk – ne da bi razkril, da trpi za redko gensko boleznijo

Fotografija je simbolična. (Foto: Freepik)

Spermo je doniral istospolno usmerjenim ženskam in tako postal oče 15 otrok, ne da bi pri tem razkril, da trpi za neozdravljivo genetsko boleznijo.

37-letni James MacDougall je nadaljeval z zasebnim darovanjem sperme, čeprav je vedel, da trpi za sindromom krhkega X. Podedovano genetsko stanje vodi v nizek IQ, razvojno zamudo in ga ni mogoče pozdraviti.

Čeprav je vedel, da trpi za neozdravljivim genetskim stanjem, je 37-letni James MacDougall brezskrbno daroval spermo, ki jo je oglaševal kar na družbenih omrežjih, saj je vedel, da bi mu njegovo stanje preprečilo donacijo prek klinike. Na njegove donacije so se odzvali lezbični pari, ki so v tem prepoznali edini način, da zanosijo, darovalec sperme pa jim je zamolčal bistveni podatek, in sicer, da trpi za neozdravljivo genetsko boleznijo, ki je dedna, vodi pa v razvojno zamudo. Sprva je podpisal sporazum, v katerem je dejal, da ne želi imeti stikov z otroki, kasneje pa naj bi zaprosil sodišče, naj mu stike z otroki le omogočijo, kar je razkrilo njegovo identiteto in podatek o bolezni, ki naj bi bil v dokumentih sicer zabeležen, vendar nepojasnjen oziroma težko berljiv, saj je bil zabeležen v zelo legalističnem jeziku, težko berljivem celo za odvetnika. Sodnik družinskega sodišča je namreč Jamesa MacDougalla kljub anonimnosti obelodanil, potem ko je ugotovil, da je izkoriščal ranljivost mladih žensk in njihovo močno željo po otroku.

To je storil iz “dobrosrčnosti”
Spermo je doniral kljub svojemu stanju, ker je želel “pomagati” parom, ki ne morejo imeti otrok. Tako naj bi po poročanju Dailymail zatrjevala tudi njegova mati, od katere je genetsko stanje tudi podedoval. Kot otrok naj bi trpel za avtizmom in učnimi težavami. James Macdougall za svoje storitve ni zahteval plačila, njegova družina pa ga pri njegovem ravnanju podpira in ostro kritizira vse kritike lezbičnih mam, ki so njegovo ravnanje hudo obsodile, saj kaj takega ne bi smel zamolčati. Mati donatorja naj bi po navajanju Dailymaila celo trdila, da je njen sin tisti, ki je žrtev, in da se svoji starševski odgovornosti nikoli ni odrekel.

Sindrom fragilnega X kromosoma se pojavi približno pri 1 : 4.000 potomcih moškega spola in 1 : 8.000 potomkah ženskega spola. Pri prizadetih posameznikih se po drugem letu starosti kaže kot upočasnjen razvoj govornih in jezikovnih sposobnosti. Večina moških pacientov ima simptome blage do zmerne motnje v duševnem razvoju, pri tretjini ženskih pacientk se pojavi duševna zaostalost. Otroci s sindromom fragilnega X kromosoma so dovzetnejši za hiperaktivna vedenjske vzorce ali impulzivne reakcije. Lahko se pojavi motnja pozornosti (ADD), ki vključuje težje osredotočanje na posamezne naloge. Pri približno tretjini se pojavijo simptomi avtizma, ki vplivajo na komunikacijo in socialno interakcijo. Epileptični napadi prizadenejo okoli 15 % moških in 5 % ženskih potomcev.

Ana Hribar