fbpx

Lahko pozabimo na časovne pasove? To so argumenti ZA.

Vir: EPA

Ali se nam obeta svetovni, poenoten čas? Za zdaj sicer še ne, čeprav je težko oporekati argumentom, ki sta jih zastavila ekonomist Hanke in fizik Henry z Univerze John Hopkins. 

Strokovnjaka trdita, da so časovni pasovi zmedeni. Rusija ima 11 časovnih pasov, Kitajska enega, Španci trdijo, da so konstantno utrujeni, ker naj bi bili v napačni časovni coni. Henke in Henry sta prepričana, da je edina rešitev ta, da se svetovni čas poenoti.

Hanke-Henry permanentni koledar
Plan je preprost, ustvariti je potrebno univerzalni čas, ki pa bo še vedno temeljil na univerzalnem koordiniranem času, ki je naslednik Greenwichega časa. V kolikor bo ura 7:00 v New Yorku, bo tudi v Moskvi. Logična posledica nove ureditve pa bil tudi nov način razmišljanja o času. Ta sprememba bi pomenila, da bi se npr. v Washingtonu (ZDA) morali navaditi, da bi običajno vstajali okoli poldneva in večerjali okoli enih zjutraj.

Vir: Youtube

Časovni pasi. Vir: Youtube

Morebitne prednosti in slabosti
Poleg enotne ureditve, s katero bi poenostavili računanje časovnih razlik, bi bila prednost tudi to, da se koledar ne bi spreminjal iz leta v leto in bi se rojstni dnevi vsako leto praznovali na isti dan. Koledar bi verjetno ustrezal tudi vraževernim, saj petek 13. ne bi več obstajal. Ena izmed glavnih pomanjkljivosti koledarja je neusklajenost s sončnim letom ter dejstvo, da v vsakem primeru ne bi mogel popolnoma zamenjati Gregorijanskega koledarja – največ problemov naj bi se porodilo v kmetijstvu.

Ž. K.