fbpx

Leteči hotel na jedrski pogon, ki nikoli ne pristane

Znanstvenik in futurist Hashem Alghaili je ustvaril maketo letala, ki bi križarilo na jedrski pogon in bi, tako meni,  lahko predstavljalo prihodnost transporta.

Preberite še: Podjetje predstavilo novo uspešnico: Veganski burger z okusom po človeškem mesu

Plovilo, poimenovano Sky Cruise, bi sprejelo do 5000 gostov, pilotirali bi ga z umetno inteligenco, poganjalo pa bi ga 20 motorjev s tehnologijo jedrske fuzije, zaradi česar mu ne bi bilo treba nikoli pristati na Zemlji.

Foto: Youtube/ Hashem AL-Ghaili

Do 5000 gostov naenkrat bi lahko bivalo v nebesnem razkošju na krovu “letečega hotela” na jedrski pogon. Običajna letala bi prevažala potnike na in iz Sky Cruisa, na tak način pa bi se lahko izvajala tudi vsa vzdrževalna dela, poroča Daily Star.

Foto: Youtube/ Hashem AL-Ghaili

Avtor koncepta pravi, da Sky Cruise ne potrebuje pilotov, bo pa gotovo potreboval veliko osebja za stežbo pettisočim petičnim gostom.

Promocijski video obljublja restavracije in velikansko nakupovalno središče na nebu, telovadnice, gledališča in celo bazen. Avtorji študije predvidevajo, da bi bilo plovilo pripravno tudi za razkošne poroke.

Foto: Youtube/ Hashem AL-Ghaili

Koncept je naletel tudi na določene kritike. Poudarjajo, da plovilo ne bi bilo aerodinamično, a to težavo bi zaradi pogona na jedrsko fuzijo lahko zanemarili. Bolj umestna je bojazen, kaj bi se zgodilo ob strmoglavljenju plovila: nesreča bi namreč povzročila jedrsko katastrofo, podobno napadu z nuklearnim orožjem.

Andrej Žitnik