Mati Amy Winehouse razkriva temno skrivnost svoje hčere

Amy Winehouse (foto: epa).

Vzrok, ki pojasnjuje porezan obraz Amy Winehouse, ugašanje cigaret na licih in izgubljene zobe v zadnjih dneh pevkinega življenja, je znan. Razkrila ga je njena mama Janis Winehouse. Prepričana je, da je za vse to kriv Tourettov sindrom, za katerim je zbolela Amy. 

Za Tourettov sindom so med drugim značilni panični napadi, nenadno menjavanje razpoloženja, depresija in anksioznost. Ljudje, ki trpijo za to boleznijo, imajo praviloma slabšo možnost interakcije z okolico, otežen pa je tudi njihov osebni razvoj.

Nadvse talentirana pevka, “vendar po drugi strani neznosna ženska”, je bila že v otroštvu znana kot “Hurricane Amy”. Nikoli ni želela biti “povprečna”, bila je divje sentimentalna in si ni pustila ničesar dopovedati. “Če ji je človek rekel, da česa ne sme, je dobila še večji užitek, da stori ravno to,” je pojasnila njena mati Janis.

“Mama, me pelješ do preprodajalca, prosim?”
Že pri desetih letih je imela Amy nenavadne hobije. Kradla je v trgovinah, ustnico za piersing pa si je prebodla kar sama v šoli. Pri dvanajstih je začela kaditi, tri leta kasneje pa je začela s pitjem viskija. Kmalu je vsak dan kadila tudi marihuano, svojo mamo pa je nemalokrat prosila za prevoz do preprodajalca.

Janis Winehouse (foto: Twitter).

Janis Winehouse (foto: Twitter).

Značilna frizura, ličila in droge
Amy je odrasla v žensko z burnim življenjskim slogom, značilno frizuro in črnimi ličili okrog oči. Iz upornega načina življenja kmalu ni bilo več povratka, postala je namreč suženj drog. Te pa so ji pri 27. letih vzele tudi življenje.

Amy Winehouse je bila pevka, zvezda, odvisnica in mlada ženska, ki je umrla prezgodnje smrti. “Zame pa je preprosto Amy. Bila je moja hči in moja prijateljica in ona bo z menoj za vedno,” se spominja Janis Winehouse svoje hčere v knjigi, ki jo je napisala.

 

S svojo zgodbo želi prikazati pevkino nežno plat, ki je njeni oboževalci pri vseh teh škandalih na žalost niso imeli možnosti videti.

Amy pod vplivom številnih duševnih bolezni
Sodeč po zvezkih, kamor je pisala svoja besedila pesmi in razne spise, se je grammyjeva nagrajenka zadnja leta soočala s številnimi duševnimi boleznimi. Njena mati je novinarjem zaupala, da je pevka očitno bolehala tudi za hudim Tourettovom sindromom, ki pa ji je dodatno zmanjševal kontrolo nad življenjem.

Janis zavrača špekulacije, da je Amy želela umreti. “Moja deklica si je nekoč želela otrok,” zagotavlja mama.

N. K.