fbpx

Na Kitajskem lani prodali skoraj 29 milijonov avtomobilov

Največji ameriški proizvajalec avtomobilov General Motors (foto: STA).

Na Kitajskem sta bili lani uspešni proizvodnja in prodaja vozil. Slednja se je v primerjavi z letom prej povečala za skoraj 14 odstotkov. To je bila najhitrejša rast prodaje v treh letih.

Ameriški General Motors je na Kitajskem prodal rekordnih 3,87 milijona avtomobilov, kar je sedem odstotkov več kot leto prej. Prodaja nemškega Volkswagna je dosegla  3,98 milijona evrov, ameriškega Forda pa 1,27 milijona. Oba sta lani v primerjavi z 2015 prodajni izkupiček avtomobilov izboljšala za 14 odstotkov.  Prodajo je po pojasnilih kitajskega združenja avtomobilskih proizvajalcev CAAM spodbudila prepolovitev prometnega davka na osebna vozila z manjšo močjo motorjev. Za spodbudo avtomobilskega trga je kitajska vlada oktobra 2015 davek znižala z deset na pet odstotkov. Glede na podatke proizvajalcev na Kitajskem se je prodaja teh vozil lani povečala za 21,4 odstotka, tako da je njihov delež med vsemi prodanimi avtomobili znašal  več kot  70 odstotkov.

Kitajsko finančno ministrstvo je napovedalo, da bo prometni davek na osebna vozila z manjšo močjo motorjev ta mesec zvišalo na 7,5 odstotka, prihodnje leto pa na prvotnih 10 odstotkov. V drugem največjem gospodarstvu na svetu je bilo lani prodanih 28,03 milijona avtomobilov, kar je 13,7 odstotka več kot leta 2015.

B. J., STA