Na Mednarodni vesoljski postaji odpirajo vrata zasebnim podjetjem

Foto: epa

Ameriška astronavta sta v petek med šesturnim vesoljskim sprehodom na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) namestila nov pristajalni dok. Le ta bo v prihodnje omogočal sprejem vesoljskih plovil ameriških zasebnih podjetij SpaceX in Boeing s človeško posadko.

Podjetje SpaceX namerava s posadko dveh astronavtov s kapsulo Dragon pristati na ISS prihodnje leto. Leta 2018 pa bo svojo kapsulo Starliner poslal tudi Boeing. NASA, ki je svoje raketoplane upokojila že leta 2011 od takrat naprej, za pot astronavtov do ISS uporablja ruske sojuze.

Delo sta morala končati pol ure prej
Jeffrey Williams in Kate Rubins sta nova vrata pritrdila na istem kraju, s katerega se je 19. julija 2011 od ISS, kot zadnji, poslovil raketoplan Atlantis. Pristajalni dok je v vesolje julija pripeljal Dragon podjetja SpaceX. Astronavta sta delo končala pol ure prej, kot je bilo predvideno, ker mikrofon v Williamsovi čeladi ni deloval brezhibno in niso želeli tvegati z dodatnimi opravili.

Nasa se trenutno ukvarja z drugimi stvarmi
Nasa je doslej zasebna podjetja uporabljala le za tovorno oskrbovanje ISS, za pristajanje človeških posadk pa so bila potrebna nova vhodna vrata. Ameriška vesoljska agencija se trenutno osredotoča na raziskave globlje v vesolju, na čelu s predvidenim poletom astronavtov proti Marsu po letu 2030.

Na ISS so trenutno trije Rusi, dva Američana in Japonec. Rubinsova je šele 12. ženska in 11. Američanka, ki je opravila vesoljski sprehod.

A. R., STA

 • tohuvabohu

  Ali imajo dan odprtih vrat? So pozabili, zakaj je potonil Kursk?

  • Viljamus

   Sem tudi jaz mislil. Uaa dan odprtih vrat imajo. Prilika za zastonj polet na lep sobotni sončni dan tja. Pa še videl bi kako je zemlja okrogla s pogledom tja dol. Jaaa kar sanjaj

 • Artur
  • sevenx

   Možno da bodo naredili TopShop iz ISS. Verjetno pa bodo imeli po stenah kmalu reklame od kokakole…

 • Nata

  Ja , počakaj no malo ! Ustavite konje !
  Glede na spodnje linke ……….je vse samo fikcija ??

  • sevenx

   Nekdo je rekel : Ljudje lažje verjamejo laži ki so jo slišišali 100x kot resnici ki je še niso slišali. Ta trditev kar drži…

   • Nata

    Drži…………a , sedaj pa pomisli v kakšnem svetu pa živimo ??
    Kaj je sploh res ? Kdo se igra z nami ?
    Mene je pa groza !! To je pa res grozljivo , kot pravi Nova !!

    • sevenx

     Smo na “žogi” ki potuje skozi vesolje milijone km/uro in razglasimo rdeči alarm ko zapiha veter s hitrostjo 100 km/h. Smo sami jedrski fiziki brez znanja fizike. Nekoč so rekli – “A ti si z Marsa?”, “A ti si z Lune padel?”. Danes to ni več žaljivka to postaja kompliment.

    • Artur

     Naša zemlja naj bi drvela okoli sonca s hitrostjo 30 km/s , naše osončje naj bi drvelo po glaksiji s hitrostjo 220 km/s ampak severnica stoji z ostalimi zvezdnimi konstelacijami že tisoče let kot pribita na enem in istem mestu in te iste zvezde se vrtijo okoli nje kljub na trilijone in trilijone prevoženih kilometrov po naši galaksiji in so še vedno iste ?! Ali nam te zvezdne konstelacije s severnico sledijo kot pes na povodcu ali pa nas nekdo kot recimo Nasa, Wikipedija ipd.. v orngi nategujejo vredno razmisleka ali pa to, da so se nekoč morjeplovci okoli repa južne Amerike pri plovbi na dnu naše okrogle zemlje ravnali po zvezdi severnici kot nam razlagajo zgodovinarji ??!! “jebo lud zbunjenog” skupaj s tem :
     https://www.youtube.com/watch?v=BDCwRSqTI8k
     https://www.youtube.com/watch?v=QF3aZg2BHYE