fbpx

Najstarejša kranjska občanka Marta Polak praznuje 106. rojstni dan

“Obožujem dobro belo vino, smisel za humor in Avsenikovo glasbo,” o sebi pripoveduje Marta Polak, ki v teh dneh nazdravlja že številki 106 na svoji rojstnodnevni torti.

Marta Polak prebiva v Domu starejših občanov Preddvor, pred tem pa je živela v Kranju na Bleiweisovi ulici. Rojena je bila 22. aprila davnega leta 1910. Po naših podatkih je najstarejša kranjska občanka in zagotovo ena najstarejših Gorenjk. V svoji mladosti je najrajši kolesarila in prav pot iz Kranja do Preddvora ji je bila najljubša. Sluh in vid ji sicer že malce pešata, z veseljem pa obuja spomine na dolgo življenjsko pot, ki so jo spremljali veseli in britki trenutki.

Svoje skrivnosti ima globoko zakopane
Kot vaška točajka in kasneje žena upravnika hotela na Šmarjetni gori je slišala marsikatero anekdoto. Vedno je imela smisel za humor in se najrajši družila z veselimi ljudmi. Njena življenjska zgodba razkriva mnoge plati, tudi skrivnostno pismo z neznano vsebino, ki je po njenih besedah menda še vedno zakopano nekje v bližini kranjske avtobusne postaje.

Navezana na rojstno mesto Kranj
Na Kranj jo še vedno vežejo lepi spomini in ob lanskoletnem praznovanju se je ob spremstvu predstavnikov Krajevne skupnosti Vodovodni stolp ter Doma starejših občanov Preddvor po dolgem času ponovno sprehodila skozi kranjsko staro mestno jedro.

Slavljenka predstavlja biser doma starejših občanov
Letošnje praznovanje so ji pripravili na dvorišču doma, obiskali pa so jo tudi predstavniki Krajevne skupnosti Vodovodni stolp s predsednico Nado Mihajlović, predsednica KO Rdečega križa ter Nada Bogataj Kržan v imenu župana Mestne občine Kranj. Posebno čestitko pa je Polakova prejela s strani direktorice Doma starejših občanov Preddvor, ki jo je opisala kot “biser doma” in povedala več zanimivih dogodkov iz njenega 6-letnega bivanja v domu.

Posebno veselje je bilo ob srečanju s škofom
Marta Polak je bila izredno vesela obiska škofa Antona Jamnika, s katerim sta se po naključju spoznala v lanskem letu. Jamnik se je še posebej zahvalil vodstvu in osebju doma, še posebej sestri Mateji Ogrin, ki tako skrbno pazijo na gospo Marto. Dijakinje škofijske gimnazije pa so ji skupaj z obiskovalci spletle venec iz 106 regratovih cvetov in ji ga obesile okoli vratu. 106-letni Marti Polak ni bila ovira, da ne bi tudi zaplesala.

 

M. P.