NASA v vesolje pošilja plovili, ki bosta raziskovali zgodovino našega osončja

Foto: epa

Ameriška vesoljska agencija Nasa je v sredo sporočila, da bo organizirala dve misiji na asteroide, ki bosta preučevali najzgodnejše obdobje našega osončja. Misiji Lucy in Psyche se bosta začeli predvidoma leta 2021 in 2023. Nasa namerava z misijama raziskovati obdobje približno 10 milijonov let po nastanku sonca.

V okviru misije Lucy bodo v vesolje poslali robotsko vesoljsko plovilo, ki bo raziskovalo tako imenovane Trojanske asteroide ob Jupitru. Trojanski asteroidi naj bi bili ostanek zelo zgodnjega obdobja našega osončja in so sestavljeni iz temeljnih materialov, ki so oblikovali zunanje planete.

Raziskava ključna za raziskovanje zgodovine osončja
Glavni raziskovalec pri misiji Lucy je povedal, da je raziskava teh asteroidov ključnega pomena za raziskovanje zgodovine našega sončnega sistema. V misiji Psyche pa bodo raziskovali istoimenski edinstven kovinski asteroid, ki je od sonca oddaljen trikrat dlje kot Zemlja.

Večina asteroidov je namreč sestavljena iz kamna ali ledu, pri Psyche pa verjamejo, da je sestavljen večinoma iz železa in niklja, tako kot središče Zemlje. Nasini znanstveniki menijo, da je Psyche morda izpostavljeno jedro zgodnjega planeta v velikosti Marsa, vendar je verjetno zaradi več trkov milijarde let nazaj izgubil svojo skalnato skorjo.

Misiji bosta znanstvenikom pomagali pri ugotavljanju, kako se planeti in druga nebesna telesa v svoji zgodnji zgodovini razdelijo v več plasti – jedro, plašč in skorjo.

A. R., STA

 • tarantela

  “Trojanski asteroidi naj bi bili ostanek zelo zgodnjega obdobja našega osončja in so sestavljeni iz temeljnih materialov, ki so oblikovali zunanje planete.”
  Planete, tudi Zemljo je ustvaril Bog in zato je smrtni greh kakorkoli spreminjati dogmo v razne teorije!

  • tohuvabohu

   Tebe je pa ustvaril hudič, hahaha.

 • Olga

  Srečno pot!

  • Adolf Hitler

   kam a vritnico hahahahahahahahahahahah

 • Adolf Hitler

  to so samo holywoodske pravljice uto pa zelo dvomim da je kai od tega res moreio biti pa fenomenalni da im bo uspelo prebiti venhelen trojn radioktivni pas ker do zdai se nobenem ni uspelo edino hanibuju ki se imenuie fliegende flugscheibe ker gdo ie bil prvi in zadni na luni bil so to moi bratie in nihče drugi!