fbpx

Ne boste verjeli – proti strijam se lahko borite tudi s to začimbo

Foto: Pixabay

To začimbo v svetu uporabljajo že več stoletij, v zadnjih nekaj letih pa postaja vedno bolj popularna tudi v Evropi. Kurkuma velja za “številko ena” zdravilnih rastlin na svetu – je eden najboljših antioksidantov in deluje izredno protivnetno, njeni zdravilni učinki pa prepečujejo tudi raka. Z njeno pomočjo pa se lahko sedaj rešite tudi strij. 

Gre za kurkumo – rumeno začimbo iz tropskih gozdov jugovzhodne Azije. Priporočljivo je, da odrasli ljudje za optimalen zdravilni učinek zaužijejo eno jedilno žlico kurkume na dan. Za dopolnitev učinka pa strokovnjaki priporočajo zaužitje kurkume v kombinaciji s črnim poprom.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Ker je kurkuma odličen izvor vitamina B6 in železa, ki sta ključna za presnovo esencialnih maščobnih kislin, je zelo koristna za ljudi z ekemom, visoka vsebnost kalija pa ugodno vpliva na kožo.

Če kurkumo zmešate z mlekom, postane odličen preparat za povečevanje elastičnosti kože. Struktura vaše kože se bo občutno izboljšala že v enem tednu, strije na njej pa bodo izginile ali se vsaj očitno zmanjšale.

Enostaven recept za kurkumin čaj
Kurkuma se lahko uporablja tudi kot čaj. Za pripravo le-tega potrebujete skodelico tople vode, četrt čajne žličke kurkume, sok polovice limone, ščepec cimeta, malo medu in žlico kokosovega olja, priporočajo na portalu Večernji.hr.

Ko segrejete vodo, dodajte vse sestavine v skodelico in premešajte. Kurkuma se bo sicer posedla na tla, zato morate čaj – da bi zaužili vse zdravilne vsebnosti te začimbe – premešati pred vsakim požirkom. Popijte ga, dokler je še topel.

 

M. G.