fbpx

Ne boste verjeli, za kaj vse še lahko uporabite to tabletko proti glavobolu

Foto: iStock

Aspirin je najbolj poznan po tem, da ga zaužijemo ob neprijetnih glavobolih. Toda zaradi svojih učinkovin nam lahko pomaga tudi pri lepotnih tretmajih, z aspirinom pa polepšamo tudi naša oblačila in cvetje. Preberite si, kako ga lahko uporabite. 

Vsem poznana in pogosto uporabljana tabletka uravnava in znižuje telesno temperaturo, koristen pa je tudi pri težavah, za katere ne bi nikoli pomislili, da jih lahko omilimo z aspirinom. Odličen je za nego problematične, aknaste kože, odstranjuje prhljaj in potne madeže na oblačilih, blaži pike žuželk ter spodbuja rast rastlin na vrtu, piše hrvaški portal 24sata.

Tukaj je nekaj različnih načinov, kako uporabiti aspirin proti različnim tegobam.

Nega problematične kože
Aspirin vsebuje acetilsalicilno kislino, ki pomaga uravnavati izločanje loja iz kože ter luščenje odmrlih celic z njene površine. Strokovnjaki menijo, da je aspirin odličen pri zdravljenju aken, saj zmanjšuje možnost zamašitve por. Ljudje s problematično kožo si lahko s pomočjo tega običajnega zdravila olajšajo težave, kot so srbenje kože in rdeče lise.

UPORABA: V skodelico odmerite 5 tabletk aspirina in dodajte približno pol decilitra destilirane vode. Dobro premešajte, da dobite gladko zmes. Lahko dodate tudi žličko medu, ki je prav tako odličen za kožo. Masko nanesite na problematične predele kože, jo pustite delovati deset minut in jo nato izperite s toplo vodo.

Blaži reakcije na vbode žuželk
Zaradi svojih protivnetnih sestavin je aspirin odličen pri blaženju rdečice, oteklin in bolečin, ki nastanejo zaradi vbodov žuželk.

UPORABA: Eno tableto aspirina navlažite s toplo vodo, ga postavite na mesto vboda in prilepite z običajnim obližem. Pustite, da deluje nekaj minut in opazili boste olajšanje.

Odstranjuje potne madeže z oblačil
UPORABA: Vzemite tri tabletke aspirina in jih raztopite s pol decilitra vode. Del oblačila z madežem namakajte v tej zmesi in pustite delovati nekaj minut. Po tem postopku perilo operite kot običajno.

Isto zmes lahko uporabite tudi za madeže od aspirina, trave, vendar je v tem primeru oblačilo dobro namakati vsaj petnajst minut in nato oprati po običajnem postopku.

Pomaga pri rasti vrtnin in rastlin
Aspirin zavira razvoj glivic, zato hkrati spodbuja rast rastlin ter cvetja na vrtu in na vašem balkonu.

UPORABA: Eno tabletko aspirina potopite v litru tople vode, tekočino vlijte v plastenko s pršilom in poškropite po rastlinah. Prav tako lahko tekočino uporabite tudi v vazi z vodo, da bo vaše cvetje ostalo dalj časa lepo.

A. L.