Nekoč je bila slavna igralka Ellen Page, zdaj je postala fant Elliot Page – zaradi nje je Jordan Peterson ostal brez računa na Twitterju

Twitter je pred časom začasno ukinil račun slavnega psihologa Jordana Petersona, potem ko je tvitnil o transspolni operaciji Ellen Page, igralke, ki se je leta 2020 razglasila za Elliota. Petersonova hči Mikhaila je ob tem tvitnila Elonu Musku: “Vau. Peterson je prejel opomin na Twitterju. Nič več twitterja, dokler ne izbriše tvita. Trenutno na tej platformi zagotovo ni svobode govora.” Za Twitter sporna Petersonova izjava se je glasila: “Se spomnite, ko je bil ponos (napuh) greh? In Ellen Page je kriminalni zdravnik pravkar odstranil dojke.” Peterson je torej uporabil napačne zaimke, kazen pač mora biti vzgojna – vsaj po mnenju Twitterja.

22. junija so na Netflixu predvajali tretjo sezono serije The Umbrella Academy, v kateri eno izmed glavnih vlog igra Ellen Page oziroma po novem Elliot. Ellen je leta 2020 namreč oznanila, da ima nove zaimke, novo ime in da je odslej “transmoški”. Na srečo ji gre v seriji v tem smislu na roke ime – Vanja – ki je izvorno že tako ali tako moško ime, ki pa se ponekod uporablja tudi v ženski obliki. Superjunakinja si torej v prvi epizodi pri brivcu ostriže lase ter se iz Vanje prelevi v Vanjo z drugim zaimkom. Pravzaprav ne. Ustvarjalcem serije se je očitno zdelo prepričljiveje, da staremu-novemu liku podelijo tudi novo ime, in sicer se Vanja sedaj imenuje Viktor.

Zanimivo, ravno zaradi izbire moškega imena so se na družabnih omrežjih že pred Elliotovem “outiranjem” pojavljale diskusije, da bi lahko šlo za nekakšno kodiranje potencialne transspolnosti. A resnici na ljubo, verjetno že avtor stripa ni vedel, da gre za moško ime – na kar so opozorili tudi ustvarjalci serije, ko so v neki prizor vključili del drame Antona Pavloviča Čehova Striček Vanja.

Mimogrede, pomen imena Vanja naj bi bil “Bog je milostljiv”. Ellen/Elliot se je sicer že leta 2014 deklarirala kot lezbijka, a očitno to ni poželo dovolj pozornosti. “Drugače je. Transfobija je tako, tako zelo ekstremna, sovraštvo in krutost sta veliko bolj prisotna na vsakem koraku,” je povedala v nekem intervjuju. Za Netflix je sicer znano, da je nekakšno leglo serij, ki širijo radikalni levičarski aktivizem, tako da jim igralkino početje gotovo ustreza. Tudi sama je ob “outiranju” v kontekstu diskriminacije transoseb namreč poudarila, da so samo v letu 2020  poročali, da je bilo umorjenih vsaj 40 transspolnih oseb, večina med njimi pa je bila temnopoltih in latinskoameriških transžensk.

Ellen je postala Elliot. (Foto: Instagram)

Page je že dolgo časa LGBT-aktivistka. V oddaji The Late Show with Stephen Colbert je tako že leta 2019 v solzah trdila, da je podpredsednik Mike Pence spodbujal kulturo, v kateri so zločini iz sovraštva vedno bolj usmerjeni h gejem. Poleg tega je takratnega guvernerja Indiane obtožila, da podpira terapijo za spreobrnitev homoseksualcev. Ko se je Page javno razglasila za transmoškega, je poleg Netflixaove pohvale naletela na izjemno podporo na Twitterju, po poročanju medija DW pa si je uradni račun družbe Sony na Twitterju celo vzel čas, da je popravil rabo zaimka anonimnega uporabnika Twitterja z manj kot 100 sledilci.

Psiholog Jordan Peterson Peterson pa je med drugim mnenja, da transspolni aktivizem škoduje ženskemu športu. Kot odgovor na članek o Lii Thomas iz ženske plavalne ekipe Univerze v Pennsylvaniji je tvitnil: “Transspolni aktivizem je iz ženskega športa naredil  norčijo.” Kritičen je bil tudi, ko so v NFL predstavili svojo prvo transspolno navijačico v ekipi. Temu je po njegovih besedah sledila neskončna poplava zlobnih žalitev, česar ni izkusil kjer koli drugje. “Zato sem svojemu osebju rekel, naj spremeni moje geslo, da me obvaruje pred skušnjavo, in spet odhajam,” je dejal Peterson in si vzel odmor od Twitterja. “Če imam kaj povedati, bom napisal članek ali posnel video,” je še dodal – a očitno brez Twitterja ni zmogel prav dolgo.

Sara Kovač