fbpx

Nevarna spolna igrica “seks ruleta” kriva za porast spolno prenosljivih bolezni

Foto: iStock

V Srbiji se je razpasla nova in izredno tvegana erotična igra: “seks ruleta”, v kateri sodeluje več oseb, od katerih je ena okužena z virusom HIV. Pred leti so primer tovrstne okužbe zaradi te igre zaznali tudi v Sloveniji.

V t. i.”seks ruleti” ima več sodelujočih spolne odnose, ena izmed oseb pa je okužena z virusom HIV. Sprva se je igra imenovala “slovenska ruleta”, saj je bila pred nekaj leti popularna tudi v Sloveniji, sedaj pa so zabave, ki vključujejo visoko tvegano spolnost z okuženimi ljudmi, razširjene tudi v Srbiji. Najbolj so popularne med premožnejšimi, ki jih vzburja možnost okužbe z nevarno spolno prenosljivo boleznijo, poroča Blic.

Veliko strokovnjakov opozarja, da so takšne zabave dokaz, da se mladi nezaščitenih spolnih odnosov in okužbe z virusom HIV ne bojijo več. Neka srbska ginekologinja je nad tovrstnimi modnimi muhami, ki resno ogrožajo življenja ljudi, zelo začudena. “Preprosto neverjetno je, da se mladi nikakor ne bojijo več aidsa, in kot da več ne vedo, da se okužba prepreči samo na en način,” je stanje na področju spolnosti med mladimi  zgroženo povzela ginekologinja, ki opozarja na resno nevarnost zaradi neuporabe kondomov.

Pred nekaj leti so na infekcijski kliniki v Ljubljani potrdili eno okužbo z virusom HIV, ki je bila posledica nezaščitenega spolnega odnosa na eni od zabav, ki so jih organizirali v Sloveniji.

Porast “srednjeveških” spolnih bolezni
Vse več ekscentričnih zabav in nezaščitenih spolnih odnosov je doprineslo k hitrejšemu širjenju različnih spolnih bolezni, kot sta na primer gonoreja in sifilis, kar potrjujejo tudi uradni podatki. V Srbiji so zaradi porasta spolnih bolezni okrepili tudi delovanje svetovalnic za adolescente, saj so starostne meje, ki jih mladi ob vstopu v svet spolnosti prečkajo, čedalje nižje, pri čemer imajo ti celo več spolnih partnerjev, ki jih tudi hitreje menjajo.

V letu 2015 je bilo v Srbiji največ nanovo obolelih s sifilisom in gonorejo med osebami, starimi med 20 in 39 let, največje število okuženih z virusom HIV pa v starostni kategoriji oseb med 30 do 49 leti.

M. P.