fbpx

Olivno olje, ki so ga oboževali Rimljani

slikovni vir: http://www.istockphoto.com/photo/olive-trees-on-sunset-gm515603514-88576023

Olje, ki ga s stiskanjem oliv pridobivajo v Španiji, so včasih oboževali in redno uživali rimski vojaki. Še več, v provinci Castellón v Španiji lahko tako sledove rimskega življenja najdemo povsod.

Sledi Avgustove ceste, ki je bila v času rimskega imperija najdaljša glavna cesta, so preživele do današnjih dni – še zdaj namreč povezujejo mostove in vile. Vseeno pozornost poleg ogromnih dvorcev, mlinov in različnih spomenikov najbolj pritegnejo 2000 let stara drevesa – oljke.

Vse od cesarja Avgusta
V provinci tako lahko najdemo drevesa, ki so tam rasla že od Avgustove dobe, nekatera pa so tudi iz obdobja padca rimskega imperija – na vseh še vedno rastejo olive.

“Kar tretjina od 150.000 dreves je stara več kot 2000 let,” je povedal Jose Verge Verge – lastnik podjetja Oleomile, ki se ukvarja s pridelovalo olivnega olja.

Tradicija je pomembna
Najbolj zavzeta in odgovorna pridelovalka je Vergejeva žena, ki pravi: “Moji predniki olje pridelujejo že več kot dvajset generacij. Najstarejši podatkih izhajajo celo iz leta 1237, ko je imelo nekaj mojih prednikov v lasti tudi torklje.”

Olje se razlikuje glede na vrsto oliv
Verge je bil, presenetljivo, prvi, ki je ločil olive, ki so zrasle na drevesih, starih več kot 1000 let, od tistih, ki so bile mlajše. “Zdi se mi, da je to živa zgodovina, zato si zaslužijo posebno obravnavo,” je še povedal. Obiranje traja približno 2 uri – v tem času namreč dva človeka obereta približno dve drevesi.

Tisočletja stara drevesa je zaščitila tudi vlada.

S. E.