fbpx

Opozorilo: V primeru eksplozije jedrske bombe nikar ne sedite v avto!

Foto: iStock

Strokovnjaki so ugotovili, da je v primeru eksplozije jedrske bombe najslabša odločitev, da greste v avtomobil.

Prva stvar, ki bi jo opazili, če bi eksplodirala jedrska bomba, bi bila svetloba, ki bi bila tako močna, da bi mislili, da je eksplodiralo sonce. Če bi se eksplozija zgodila resnično blizu vas, a vas po čudežu ne bi ubila, bi bili začasno zaslepljeni, in ko bi se vam le nekoliko povrnil vid, bi lahko opazili veliko oranžno žogo, ki postaja vse večja. Plameni okrog nje bi se večali in s tem zakrili vijoličaste odtenke temnega dima. Končno bi eksplozija prevzela znano obliko gobe, spremljajoči udar pa bi odmeval v vsej svoji moči. Čestitamo! Če bi opazili vse to, bi pomenilo, da ste preživeli jedrsko eksplozijo z izhodno močjo okoli 10 kiloton TNT. To je približno 66 odstotkov energije bomb, ki so jih leta 1945 odvrgli na Japonsko.

Čeprav se ta scenarij zdi nepredstavljiv, predvsem pa neverjeten, pa je dejstvo, da danes na svetu obstaja okrog 15.350 jedrskih bojnih glav, svetovni analitiki pa so mnenja, da bi bila eksplozija ene od takšnih bomb, ki bi jo odvrgli teroristi, prava katastrofa svetovnih razsežnosti.

Avtomobilska stekla in kovina vas ne bodo zaščitili pred sevanjem
Dejstvo je, da tam, kamor bi padla takšna bomba, ljudje nimajo nobene možnosti za preživetje. Kilometre daleč bi opazili zaslepljujočo svetlobo in imeli bi le nekaj trenutkov, da pobegnete pred sevanjem. Večernji.hr piše, da se v tem primeru ne smete usesti v avto. Strokovnjak za radiologijo Broodek Buddemeier pravi: “Ne sedite v avto. Ne poskušajte voziti in ne predvidevajte, da vas steklo in kovina lahko zaščitijo pred sevanjem, ker vas ne bodo.” Poleg tega se je pametno izogniti avtomobilu tudi zato, ker bi to nagonsko storilo na tisoče drugih ljudi, posledica pa bi bile zmede na cestah in številne nesreče. Ljudje bi se zaradi posledic eksplozije znašli ujeti v pesku, umazaniji, kovini in podobnem.

Najbolj varno je pobegniti na Antarktiko
Največje možnosti za preživetje imate, če se skrijete v veliko zgradbo, po možnosti pod zemljo, ali pa vsaj z zaprtimi okni in vrati. Tam morate ostati med 12 in 24 ur, da se sevanje nekoliko zmanjša. Dobro je tudi, da poslušate radio in sledite navodilom, ki bi jih prek frekvenc oddajale ustrezne službe. Omenjeni strokovnjak še svetuje, da je le malo verjetno, da bi postale tarča jedrskega napada Avstralija, Nova Zelandija, Južna Afrika in Argentina, po postapokaliptičnem romanu Na plaži Nevila Shuteja pa je najboljša oziroma najbolj varna izbira Melbourne. Večernji.hr pa dodaja, če bi se vojna še dodatno razširila, je najbolj varen kraj Antarktika. Res je tam hladno, vendar z ustrezno zaščito in oskrbo lahko tam preživite več mesecev.

M. S.