fbpx

Osem živil, s katerimi bo vaša koža zasijala, leta z vašega obraza pa bodo izginila

Foto: iStock

Obstajajo povsem običajna živila, ki zagotavljajo zdravo, sijočo in mladostno polt, brez uporabe kozmetičnih tretmajev in preparatov.

Izogibajte se krem, tonikov in ostalih kozmetičnih izdelkov, ki prek oglasov obljubljajo rezultate. Prepogosto pozabljamo, da lahko za zdravo kožo največ naredimo že s pravilno prehrano.

Uravnotežena prehrana, dovolj spanca in zadostna hidracija so izredno pomembni elementi, ki ohranjajo tako vaše zdravje, kot zdravje vaše kože. Če izberetew pravilno prehrano, lahko znatno zmanjšate uporabo dragih kozmetičnih izdelkov za nego vaše kože, piše Večernji list.

Preberite, s čim morate dopolniti vašo shrambo in vaš jedilnik.

 1. Jagode
  Sadež bogat z vitaminom C, ki preprečuje nastanek negativnih učinkov zaradi izpostavljanja soncu, krepi kapilare, ki oskrbujejo kožo, pomaga prikriti različne lise na koži in nadzoruje vpliv prostih radikalov na telo. Jagode vsebujejo tudi vitamin E, ki ščiti kožo pred poškodbami celic.
 2. Avokado
  Sadež, ki je odločen za ohranjanje mladostnega videza kože. Bogat je z vitaminom E in z izredno pomembnimi maščobnimi kislinami, ki delujejo kot naravni vlažilec kože. Te maščobe krepijo celične membrane, ki preprečujejo nastanek mozoljev in ogrcev. Avokado vsebuje tudi antioksidante, ki imajo protivnetni učinek.
 3. Jajca
  So odličen vir biotina, najpomembnejšega vitamina B, ki je osnova za našo kožo, nohte in lase. Jajca vsebujejo tudi selen, ki ščiti vašo kožo pred zunanjimi vplivi in predvsem pred poškodbami zaradi izpostavljenosti soncu.

  Foto: Bobo

  Foto: Bobo

 4. Brazilski oreški
  Tudi brazilski oreški, tako kot jajca vsebujejo selen oziroma so kar glavni vir tega antioksidanta, ki igra ključno vlogo pri preprečevanju kožnega raka. Selen se običajno jemlje kot prehransko dopolnilo in je sestavina številnih krem za nego kože. Poleg brazilskih oreškov selen vsebujejo tudi polnozrnata živila, morski sadeži, česen, puranje meso in, kot smo že omenili, jajca.
 5. Korenje
  Vitamin A in visoka raven betakarotena v tej telenjavi delujeta kot antioksidant in tako preprečujeta poškodbe celic, nastanek gub in aken. Vitamin A je bistvenega pomena tudi za preprečevanje suhe kože.
 6. Mandlji
  Živilo, ki je odličen vir esencialnih maščobnih kislin in vitamina E (podobno kot avokado). Vse to pomaga pri zaščiti kože, ki je bila dolgo izpostavljena soncu.
 7. Ribe
  Vir omega 3 maščobnih kislin. Modra riba, kamor uvrščamo tuno, skušo, sardele in še nekatere druge ribe so bogate s selenom. Morski sadeži npr. ostrige in raki pa so bogati s cinkom, ki zmanjšuje nastanek maščob in je učinkovit pri nadzoru nastajanja aken, hkrati pa zdravi že obstoječe nepravilnosti na koži.
 8. Voda
  Brez nje nikakor ne gre. Nikoli ne podcenjujte pomembnost hidracije organizma, saj lahko že blaga dehidracija privede do tega, da je vaša koža videti suha in utrujena.

  B. O.