fbpx

Parodija: Bi lahko tako leta 2066 izgledali prejemniki borčevskih pokojnin?

Foto: Družabna omrežja

Ko dandanes gledamo proslave Zveze združenja borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije, lahko ugledamo do zob oborožene starostnike, ki z motivom rdeče zvezde na prsih veselo paradirajo. Vendar pa med njimi najdemo celo take, ki so se rodili po 2. svetovni vojni, saj je potrebno ideološki boj nadaljevati. Ker mlade vse manj zanima zgodovina, bi jih v prihodnosti lahko nadomestili celo migranti.

Splošno znano je, da je leva politična opcija naklonjena migrantom, kar pomeni, da jih zagotovo ne bi preveč motilo, če svoje vrste popolnijo z migranti. Glede na to, da migranti zase trdijo, da so pravzaprav begunci, je povsem mogoče, da bi  jim kakšna izmed levih oblasti v prihodnosti, podelila poseben status, zaradi katerega bi bili upravičeni do prejemanja borčevske pokojnine.

Borčevske pokojnine niso poceni in temeljijo na nevplačanih prispevkih
Sodeč po podatkih pokojninskega zavoda je bilo med upokojenci, do marca lani, skoraj 1840 borcev narodnoosvobodilne vojne (NOV). Država je za njihove pokojnine, za invalidske pokojnine borcev in za družinske oziroma vdovske pokojnine po pokojnem borcu, v mesecu marcu 2019 skupno izplačala dober milijon evrov. Od 1. aprila 1992 pokojninski zakon za borce NOV ne določa več posebnih pogojev za pridobitev pravice in odmero starostne pokojnine. V primeru, da nekdanji borec NOV umre, se družinskim članom družinska oziroma vdovska pokojnina odmeri od pokojnine, do katere je imel pravico.

So to “vrednote” Borcev za vrednote NOB? (Foto: STA)

Glede na to, da so migranti lačni evropskega načina življenja, je mogoče pričakovati, da se bo migrantska populacija do leta 2066 še povečala. Posledično to za državo pomeni tudi večje stroške. Ker pa je za migrantsko populacijo značilna velika rodnost, bi morda ta za zvezo borcev predstavljala odlično idejo za popolnitev članstva. V tem primeru bi se nedvomno spremenil izgled prejemnikov borčevske pokojnine. Vsekakor pa se ni bati, da bi na proslavah izginile čepice s totalitarnim simbolom, ti jih bodo namreč z veseljem nosili v primeru, da bodo le upravičeni do finančne ugodnosti.

Hana Murn