fbpx

Petit Palais v Parizu pripravlja nepozabno razstavo

(Foto: iStock)

V pariškem razstavišču Petit Palais za jesen napovedujejo odprtje razstave, ki bo predstavila dela v tehniki pastela. Postavitev z naslovom Umetnost pastela od Degasa do Redona bo združila približno 150 del iz zbirke razstavišča in ponudila izčrpen vpogled v ustvarjanje pastela v drugi polovici 19. stoletja.

Razstava bo dala dober pregled glavnih umetniških tokov od impresionizma do simbolizma. Z deli bodo zastopani umetniki Berthe Morisot, Auguste Renoir, Paul Gauguin, Mary Cassatt in Edgar Degas, pa tudi predstavniki simbolizma, kot so Lucien Levy-Dhurmer, Charles Leandre, Alphonse Osbert in Emile-Rene Menard. Še posebej pa izpostavljajo izjemno zbirko del Odilona Redona, zastopani pa bodo tudi slikarji James Tissot, Jacques-Emile Blanche, Victor Prouve in Pierre Carrier-Belleuse.

Tehnika pastela, ki je zaradi svoje pojavnosti in barvnih nians izjemno privlačna, omogoča zelo hitro ustvarjanje v širokem razponu stilov in je na presečišču risbe in slikarstva. Večina del, ki bodo predstavljena na razstavi, je nastala med letoma 1850 in 1914 ter priča o preporodu tehnike pastela v drugi polovici 19. stoletja.

Razstava bo tudi priložnost, da obiskovalce vpelje v tehniko pastela in jim predstavi vse težave, s katerimi se soočajo strokovnjaki pri ohranjanju del na papirju, ki so še posebej občutljiva na svetlobo in so zato lahko razstavljena le krajše časovno obdobje.

Razstava bo na ogled od 4. oktobra do 8. aprila prihodnje leto.

J. F., STA