fbpx

Poleti na festival – le kateri?

Foto: STA

Poletje je med drugim tudi čas glasbenih festivalov. Okusi so različni, a skorajda za vsako dušo se najde kaj navdušujočega. Nekateri si tako popestrijo del dopusta ali pa le del delovnega dneva. Festivali so različno dolgi in tudi namen vsakega je nekoliko drugačen.

Glasba je zagotovo tista, ki ljudi povezuje, jih dela radostne in v telo prinese posebne občutke. V preteklosti je bilo festivalov še več, predvsem alternativnih, a predvsem zaradi finančne stiske organizatorjev in zapletene birokracije usihajo.

Težko obdobje za organizatorje festivalov
Tako tudi letos ni bilo znanega dolenjskega festivala, Rock Otočca, ki bo naslednje leto obeležil 20-letnico. Znan po blatu in mnogih zvenečih festivalskih imenih, čeprav za mnoge nekoliko preveč divji. Prav tako na Dolenjskem je bil zelo priljubljen tudi ŠVIC, ki ga letos, po besedah organizatorjev, niso pripravili predvsem zaradi pomanjkanja denarja in vse večje popularnosti drugih žanrov glasbe, predvsem balkanske, katere pa na tem festivalu ne podpirajo. Tik ob hrvaški meji, v Vinici, pa je kar nekaj let slovel Schengenfest, zanimiv tako za mlajšo kot starejšo publiko. Prišle so tudi mnoge mlade družine in kampirale ob Kolpi, zvečer pa uživale ob dobri glasbi.

S predanostjo kljub težavam do uspeha
Kljub vsem težavam pa se nekateri ne predajo, svojo dejavnost celo širijo. Že v četrtek, 14.7., se prične festival v Laškem, znan pod imenom Pivo in cvetje. Tudi letos bodo vse do nedelje na oder stopili mnogi domači in tuji glasbeni izvajalci, a na ta dogodek največ obiskovalcev pride zaradi piva, zabava pa ima z vsakim dnem manj zavor. Med drugim bodo nastopili tudi legendarni Fantje s Praprotna, mladi in popularni Gadi, ponovno prebujena in vse bolj zaželena Siddharta. Tisti, ki jim je ljubše dnevno dogajanje pa bodo lahko igrali nogomet na milnici, se povzpeli na drevo pod vodstvom, preizkusili akro jogo, v nedeljo pa šli na čisto pravo poroko.

Na Ohceti po starih šegah bodo poročili že 48. poročni par. Zveza Možnar vsako leto objavi razpis, na podlagi prijav in opredeljenih kriterijev pa izbere poročni par.

Na zabavo v neokrnjeno naravo
Publiko različnih starostnih skupin in zelo specifičnih glasbenih okusov pa privabita še dva, vsako leto večja festivala.Prvi za vse zapriseže ljubitelje „trših“ ritmov, Metaldays, med 24. in 30. julijem v Tolminu. Za mnoge je to enotedenski dopust v neokrnjeni naravi, brez skrbi, za različne dejavnosti tekom dneva in predvsem zvečer pa se tudi ni bati. Za tiste, ki pa sploh ne marajo pretiranega hrupa in ob glasbi tudi meditirajo pa je odličen Overjam Reggae Festival, ki bo letos med 16. in 19. avgustom v čudoviti dolini reke Soče. Na odru se bo zvrstilo več kot 100 glasbenikov iz 14 različnih držav.

Pri nas sredi julija s pivom v cvetju, v sosednji Hrvaški ob elektronski glasbi s čim drugim Več kot 160 izvajalcev bo nastopilo na letošnjem festivalu elektronske glasbe Ultra Europe, ki bo četrto poletje zapored potekal na Hrvaškem. Začel so bo 14. julija v Splitu, po štirih dneh bodo glasbene programe nadaljevali na otokih Brač, Hvar in Vis. Organizatorji pričakujejo približno 150.000 obiskovalcev iz več kot 40 držav.

Narodno-zabavni festivali za veselje in ohranjanje slovenske kulture
Nekoliko drugačen namen pa imajo slovenski narodno-zabavni festivali, ki so v teku predvsem od junija do septembra, kakšen pa se zgodi tudi vmes. Na njih tekmujejo različni ansambli in vsako leto vidimo, da je tovrstna glasba vse bolj kvalitetna in priljubljena tudi med mladimi. Za nami so že festivali Števerjan, Vurberk, Marija Reka, Večer slovenskih viž v narečju, pred nami pa še Ptuj in Graška Gora. Vse bolj priznan in glasbenikom ljub pa je festival v Dolenjskih Toplicah, ki se bo tudi letos odvil v času božično-novoletnih praznikov.

Kamorkoli že, z dobrimi ljudmi v lepše dni.

Barbara Pirh