fbpx

Pomik sedeža nazaj lahko povzroči pretep na letalu, obstajajo nasveti kako se temu izogniti

Foto: Printscreen/YouTube

Na letalih pogostokrat prihaja do spora zaradi tega, ker bi eden izmed potnikov rad prespal cel let in si zaradi tega želi pomakniti svoj sedež nazaj, pa tega ne more storiti zaradi potnika za sabo, ki si želi med letom uporabljati mizico, ki se nahaja na sedežu potnika spredaj. Vgrajena blokada v takšnem primeru potniku spredaj onemogoča, da bi pomaknil sedež nazaj na račun tega, da lahko potnik zadaj uživa v uporabi mize.

Stevardesa Betty Thesky je za BBC izjavila, da pri nekaterih potnikih jeza močno naraste, ko ne morejo nagniti sedeža nazaj. “Velikokrat sem že bila priča pretepu med dvema odraslima osebama, zaradi česar sem morala posredovati in odigrati vlogo ‘policista v vrtcu’, da sem ju lahko razdvojila.”

Med vzletanjem in pristajanjem letala morajo biti na podlagi varnostnega protokola sedeži vzravnani v pokončen položaj, saj se največ nesreč pripeti ravno takrat. V obzir pa je potrebno vzeti, da lahko nagnjeni sedeži vplivajo na otežitev evakuacije potnikov v primeru nesreče.

Med postrežbo obrokov naj bodo sedeži vzravnani
Theskyjeva je povedala, da se ji zdi najbolj primerna rešitev tega spora v tem, da ima potnik na pol poti možnost, da nagne sedež nazaj in ga vzravna takrat, ko na letalu poteka postrežba obrokov. Povedala je, da je bila velikokrat priča situaciji, ko je potnik pred tem, ko je nagnil sedež nazaj, potnika zadaj vprašal ali ga moti, da to stori, pa je bil redkokdaj odgovor ne. Ponavadi potnik zadaj reče, če lahko ta počaka 15 minut, da dokonča svoje delo na prenosnem računalniku.

Foto: epa

Foto: epa

Nasveti za to, da pomaknete sedež nazaj so sledeči
Strokovnjak za bonton Daniel Post Senning svari, da se moramo zavedati, da vsi leti med seboj niso enaki in dodaja, da je dobro, da se premiku sedeža nazaj izognemo med serviranjem hrane ali takrat, ko je let kratek in ko imajo vsi potniki pred seboj prenosnike in delajo. “Na dolgem letu, ko skoraj vsakdo zaspi, le nagnite sedež nazaj.”

Senning svetuje, da če kdaj niste prepričani ali bi nagnili sedež ali ne, se ozrite naokoli, da vidite kaj počnejo ostali potniki v bližini. “Če si ti pomaknejo sedeže nazaj in izgledajo kot, da se želijo razkomotiti in se spočiti, brez zadržkov to storite tudi vi in se sprostite.” 

V obzir moramo tudi vzeti kdo sedi za nami. Če za nami sedi visok potnik z dolgimi nogami je nespoštljivo, da sedež pomaknemo nazaj, če pa za vami sedi malček ali predšolski otrok je mogoče, da ob pomaknitvi sedeža udari v vaš sedež. 

Stevardesa Thesky je za BBC povedala, da se je do sedaj zgodilo le enkrat, da je eden izmed potnikov vprašal kako naj pomakne sedež naprej, da bi imel potnik zadaj več prostora.

N. Ž.