fbpx

Po bojeviti tekmi za bron se je odzval Luka Dončić!

Luka Dončić. (Foto: Epa)

Slovenija je morala v tekmi za tretje mesto priznati premoč Avstraliji. Po borbeni igri se je odzval tudi Luka Dončić. Dejal je, da jim zagotovo ni lahko, ampak da so se borili do konca in da je bila velika čast igrati za Slovenijo, ki se je prvič uvrstila na olimpijske igre. “Ponosen sem na fante”, je dejal Dončić.

Slovenska košarkarska evforija je doživela zadnjo epizodo svoje pravljice. V tekmi za tretje mesto so se spopadli z izbrano vrsto Avstralije. Srečanje so za Slovenijo pričeli Luka Dončić, Aleksej Nikolić, Zoran Dragić, Mike Tobey in Vlatko Čančar.

https://twitter.com/luka7doncic/status/1424027183853359113

Uvodne minute niso pripadale slovenskim fantom. Bolje so v tekmo vstopili Avstralci in povedli z 11 proti 5. Največ preglavic je slovenski obrambi povzročal organizator igre Patty Mills s 5 zadetimi točkami. Slovenci so po koših Tobeya in Dončića znižali prednost na 11 proti 13 dobre štiri minute pred koncem prve četrtine. Po trojki Prepeliča je Slovenija prvič povedla s 15 proti 13. Konec prve četrtine so bolje odigrali Avstralci in prvo četrtino dobili z 20 proti 19.

Slovenska klop (Foto: epa)

Slovenijo pokopal zimzeleni avstralski veteran in zvezdnik ekipe San Antonio Spurs Patty Mills

V začetnih minutah druge četrtine smo gledali izenačen dvoboj. Sloveniji je še naprej največ preglavic v obrambi povzročal Mills z dvema trojkama. Pri naših fantih sta blestela Zoran Dragić in Žiga Dimec. Sledila je serija 6 proti 0 za Avstralijo in slovenski selektor Aleksander Sekulić je bil prisiljen vzeti minuto odmora. Pri Avstralcih pa je od 41 točk kar 23 točk dosegel Mills.

Klemen Prepelič in na tleh Paty Mills (Foto: epa)

Avstralci so hitro pobegnili za 10 točk, a smo po trojki Dončića in košu Prepeliča znižali prednost za 5 točk zaostanka. Avstralska klop je zahtevala minuto odmora. Ob koncu prvega polčasa so Slovenci lovili Avstralce, saj so zaostajali 5 točk. Avstralci so končnico odigrali pametno in povišali vodstvo na 8 točk prednosti. Dončić je želel v zadnji akciji izsiliti osebno napako ob metu za 3 točke, a so sodniki menili drugače.

Luka Dončić (Foto: epa)

Tretja četrtina se ni pričela po slovenskih željah, saj so Avstralci še naprej ohranjali svojo prednost. Dobro je kazalo je po kratki vrnitvi Slovenije po trojki Tobeya, a so Avstralci z delnim izidom 5 proti 0 povečali prednost za 12 točk. Slovenski selektor Aleksander Sekulić je ponovno vzel minuto odmora.

Paty Mills (Foto: epa)

Žarek upanja je posijal po 4 zadetih točkah, ko je Prepelič zadel trojko in še dodatni prosti met. Nato je na sceno ponovno vstopil Mills in z dvema zadetima košema za 2 točki spet povečal prednost kengurujev na 10 točk. Sekulić je ponovno vzel minuto odmora.

Foto: Jaka Blažič in Paty Mills (Foto: epa)

Konec tretje tretjine spet ni šlo po slovenskih načrtih. Izkazal se je avstralski veteran Joe Ingles z dvema zadetima trojkama ob koncu predzadnje četrtine. Avstralija je tako pred zadnjimi desetimi minutami vodila z 11 točkami.

Paty Mills in junak končnice Joe Ingles (Foto: Epa)

Četrta četrtina se je za slovenske fante začela slabo. Po izgubljeni žogi Dončića so Avstralci povedli za 14 točk. A se je Slovenija vrnila s košema Čančarja in Blažiča. Tako so naši po koših Blažiča in Prepeliča zmanjšali prednost Avstralcev le za 6 točk zaostanka. Sledila je minuta odmora Avstralcev.

Slovenija je nadaljevala z dobro igro v obrambi in napadu ter po košu Dončića znižala prednost za 3 točke zaostanka. V obrambi pa je odlično nalogo opravil Jaka Blažič. Po trojki Exuma in njegovem zabijanju je Avstralija spet povedla za 10 točk. Nič bolje ni šlo v nadaljevanju, saj so Avstralci v treh minutah in dvaindvajsetih sekundah po 42 točkah Millsa spet povečali prednost za 11 točk.

A ko ne gre, žal ne gre. Avstralci so dve minuti do konca povedli s 16 točkami in tekmo rutinirano pripeljali do zmage.

Luka Perš