Pravi “baby boom” v Postojnski jami

Foto: Postojnska jama

V Postojnski jami se veselje nadaljuje. Človeška ribica je v dveh tednih izlegla najmanj 45 jajčec. Tamkajšnja biologa sta “dala” ribico pod infrardečo kamero za snemanje v temi, akvarij pa izolirala, da radovednost obiskovalcev za ribico in njena jajčeca ne bi bila preveč stresna.

Posnetki infrardeče kamere tako razkrivajo skrivnosti razmnoževanja človeške ribice. Najprej se pojavi izboklina na trebuščku, ribica se prilepi na površino, kamor bo odložila jajčece, po približno 20 minutah popolne negibnosti je jajčece izleženo.

Jajčec je toliko, da jih že težko preštejejo
Nekaj jajčec kaže tudi znake delitev, kar pomeni, da bi se iz njih lahko izlegle ličinke človeške ribice. Jajčec je toliko, da jih je že težko natančno prešteti, saj jih ribica odlaga tudi na zadnjo stran kamna.

Obiskovalci jame ribico že spremljajo v živo na posebnem ekranu v jami. “Medtem ko naša biologa pišeta ribičin dnevnik, pripravljamo tudi spletno stran za spremljanje družine človeške ribice v živo. Najbolj “temačen” družinski šov boste tako mogoče kmalu lahko spremljali vsi,” so sporočili iz Postojnske jame.

N. K.