fbpx

Razkrivamo – kako do najboljših in najlepših krofov v Sloveniji

Foto: Pixabay

Začelo se je. Pust lačnih ust. Začenja se že na soboto in marsikje imate krofe že pripravljene. Tistim, ki se boste tega posebnega izziva lotili v teh dneh, pa zaupamo prav poseben, izbran recept – recept za krofe, ki so na vseslovenski razstavi slovenskih dobrot na Ptuju kar trikrat zapovrstjo osvojili zlato medaljo in prejeli kipec kakovosti za krofe.

Takšnih in drugačnih receptov za krofe je seveda še in še. Nekateri so že našli tistega pravega, ki se ga držijo vsako leto, nekaterim pa nikakor ne uspe narediti takšnih, ki bi jih s ponosom pokazali. Morda vam bo tokrat uspelo. Veselo na delo!

Najpomembnejše je, da natančno upoštevate potrebne količine in da imajo vse sestavine pred pripravo sobno temperaturo.

Sestavine:
1 kg moke (najboljša Farina O + univerzalna, vsake po 1/2 kg)
14 dag olja (približno 2 dl)
10 dag kvasa
1 mala žlička soli
½ l mleka
8 rumenjakov
10 dag sladkorja (5 velikih žlic)
2 vanilijeva sladkorja
nastrgana limonina lupinica
3 žlice ruma
muškatni orešček

Postopek:
Kvas damo vzhajati v toplo mleko. Vzhajanega dodamo v pripravljeno zmes moke in dodatkov. Zmes vseh teh sestavin 20 minut stepamo v mešalniku. Po končanem stepanju na tehtnici (če jo imamo) odtehtamo po 8 dag zgnetenega testa, da so vsi krofi enaki. Odtehtano testo med dlanmi še dobro pregnetemo in iz njega naredimo kroglico, ki jo oblikujemo tako, da damo odmerjeno testo na mizo, ga pokrijemo z upognjeno dlanjo, s katero po mizi krožimo, da se oblikuje res lepa, enakomerna kroglica. To položimo na pomokan prtiček in nato pokrijemo z drugim prtičkom. Pomembno je, da pustimo testo dovolj dolgo vzhajati. Če boste preveč neučakani in boste krofe dali prehitro peči, ne bodo imeli tako željenih venčkov. Enako se bo zgodilo, če bo testo preveč vzhajano. Vse skupaj preverite tako, da takrat, ko menite, da je testo dovolj vzhajano, naredite en poskusni krof. Če ima lep venček, je testo pripravljeno za peko.

Pripravimo olje za cvrtje. Če imate možnost, v trgovini poišče palmino olje (je v trdni obliki kot mast in je mnogo bolj primerno za cvrenje kot olje, krofi ga manj vpijajo, uporabno je za večkratno pečenje in se ne peni!). Če uporabljate navadno olje, težave s peno reši curek ruma v olje.

Olje segrevamo počasi. Temperatura je primerna takrat, ko v ogreto olje potopimo do dna leseno žlico in ob njej počasi in enakomerno izhajajo mehurčki. Ko so krofi vzhajani, jih položimo v segreto olje za pečenje tako, da jih obrnemo glede na to, kako so ležali na prtičku (zgornja vzhajana stran gre v olje), in posodo pokrijemo s pokrovko. Pečemo 4 minute na eni strani (bodite natančni), nato posodo odkrijemo, krofe v olju obrnemo in pečemo še na drugi strani 4 minute, posoda za pečenje je tokrat odkrita. V posodi pečemo toliko krofov, da lahko ti prosto plavajo v olju. Pečene krofe položimo na papirnate servete, da se olje odcedi, počakamo, da se ohladijo, in jih nato z brizgo napolnimo z marelično marmelado.

Pa dober tek!

B. O.