Šest načinov za zdravljenje neplodnosti

Foto: Pixabay

S tažavami pri spočetju in zanositvi se sooča veliko parov. Razlogi za to so lahko različni. Obstajajo pa povsem naravni načini, s katerimi si lahko pomagate pri neplodnosti. 

Neplodnost je lahko resen problem, ki pesti veliko parov, ki želijo zanositi. V 20 do 30 odstotkih primerov, kjer se pari soočajo s težavami pri zanositvi, je problem pri obeh partnerjih. V okoli 40 do 50 odstotkih je vzrok za neplodnost pri ženskah in v okoli 20 odstotkih primerov je za neplodnost ‘kriv’ moški. Kadar so medicinski razlogi že izključeni, pa obstaja tudi veliko naravnih načinov, s katerimi si lahko pomagamo pri primerih neplodnosti.

 1. Zmanjšajte stres
  V današnjem svetu se s stresom soočamo praktično na vsakem koraku. Stres je izjemno pomemben za zdravje posameznika, še posebej takrat, ko se par trudi zanositi. V tem času je nujno določiti svoje prioritete ter izločiti nepomembne stvari, ki vam povzročajo stres. Ko postanete starši, se prioritete v življenju popolnoma spremenijo in če ne prej, jih bo potrebno spremeniti takrat in količino nepotrebnega stresa zmanjšati na minimum.
 2. Zdrava prehrana za uravnoteženje hormonov
  Hormoni, ki ‘sodelujejo’ pri spočetju otroka, so odločilnega pomena ne le za same starše, pač pa tudi za zdrav potek nosečnosti in razvoj otroka. Strokovnjaki ugotavljajo, da lahko s pravilno prehrano izrazito vplivamo na hormone v našem telesu. Za ženske, ki želijo zanositi, je nujno, da jedo uravnoteženo in v svojo prehrano vnašajo živila, ki so lahko prebavljiva. Pomembno je, da se izogibate sladkorjem in nezdravim maščobam.
 3. Tek je lahko tudi v zimskim mesecih zelo prijeten (foto: iStock)

  Tek je lahko tudi v zimskim mesecih zelo prijeten (foto: iStock).

  Rekreacija
  Veliko ljudi opaža razliko v delovanju svojih hormonov, kadar redno telovadijo in se rekreirajo. Boljše počutje in bolj kvaliteten spanec lahko vplivata na povečano spolno željo. Vse to je posledica delovanja različnih hormonov. Vsekakor pa je potrebno paziti pri zelo dolgih kardiorekreacijah, saj imajo lahko na organizem tudi nasprotni učinek.

 4. Kiropraktika
  Čeprav obisk kiropraktika morda ni prva stvar, na katero pomislite ob besedi neplodnost, zadnje študije kažejo, da ima lahko na to pozitiven vpliv. Kiropraktika se osredotoča na dobro počutje celotnega telesa. Raziskave kažejo, da lahko nepravilnosti v hrbtenici in blokada določenih živčnih kanalov vplivata na neravnovesje hormonov in neplodnost.
 5. Naravni spodbujevalci plodnosti
  Težave z neplodnostjo so za pare lahko zelo težke in boleče izkušnje. Če se nadaljujejo skozi daljše časovno obdobje, je morda smiselno razmišljati o naravnih rešitvah za spodbujanje plodnosti v obliki prehranskih dodatkov in naravnih zdravil.
 6. Manjša izpostavljenost toksinom
  Živimo v svetu, kjer je v naši prehrani in zraku preveč toksinov, ki zastrupljajo naše telo. Ti toksini lahko močno vplivajo na naše hormonsko ravnovesje, kar posledično znižuje plodnost. Preverite svoje kreme, šampone, mila ter ostale produkte in se prepričajte, da za nego telesa uporabljate čim bolj naravne izdelke.

M. G.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!