Skrivnost Bermudskega trikotnika je razkrita

Foto: Twitter

Znanstveniki so morda razkrili eno največjih skrivnosti sveta, zaradi katerih je neznano kam izginilo več letal, ladij, skupaj pa tudi več kot 8.100 ljudi – Bermudski trikotnik. Krivi naj bi bili izbruhi metana pod morskim dnom, kar lahko privede do eksplozij, ki so podobne nukleranim reakcijam. Izjemno odkritje so predstavili norveški raziskovalci.

Na skrivnostnem področju oceana med Portorikom, otokom Bermuda in Miamijem, ki se ga drži nadimek ”hudičev trikotnik”, je v zadnjih 165 letih neznano kam izginilo mnogo ladij in letal, za izginotja pa nihče nikoli ni našel razloga.

Morda je vsega kriv metan
A nova študija Arktične univerze na Norveškem je morda našla pojasnilo za vse tragične zgodbe. Kraterji, ki obkrožajo morsko dno na obali Norveške, označujejo območje, kjer se nahaja veliko metana. Znanstveniki so ugotovili, da bi lahko kraterje povzročila prav eksplozija tega metana, zato so jih pričeli bolj podrobno preučevati.

V zadnjih dveh letih so znanstveniki tako dokumentirali metan, ki je brbotal pod morskim dnom na obalah Washingtona in Oregona ter po dolžini celotne vzhodne obale ZDA. Nove kraterje so odkrili tudi ob zamrznjenih predelih Sibirije. Skupaj so tako odkrili kar 7 kraterjev, ki so nastali zaradi izbruha metana pod vodno gladino, poroča Business Insider.

Podobno ugotovili že Rusi
Da je za izginutje ladij v Bermudskem trikotniku kriv plin, so posumili že večkrat. Lani je več ruskih raziskovalcev prišlo do spoznanja, da je bil glavni krivec učinek hidrantnih plinskih reakcij. Ko se kraterji pričenjajo razgrajevati, se metanov led spremeni v plin. To se lahko zgodi istočasno kot podor kraterja, kar posledično pomeni ogromne količine plina in eksplozijo, ki je podobna nuklerani reakciji. A kot opozarjajo mnogi poznavalci: tudi če je teorija pravilna, to še vedno ne pojasnjuje teorij o magnetnih anomalijah v tem področju.

O odkritju bodo debatirali tudi na evropski ravni, ko bodo razglabljali o eksplozijah metana in vplivu eksplozij na varnost ladij. Znanstveniki so namreč že razvili radar, ki jim lahko podrobno prikaže slike morskega dna, kjer lahko pride do izbruhov metana. ”Obstaja več ogromnih kraterjev predvsem v Barentsovem morju, ki povzorčajo velike izbruhe metana. To je verjetno ena od najbolj vročih točk za izbruhe metana na svetu,” so še pojasnili raziskovalci norveške univerze.

M. G.