fbpx

So ribe po krivem “obtožene” kroničnega pozabljanja?

slikovni vir: http://www.istockphoto.com/photo/goldfish-in-aquarium-with-green-plants-gm585616148-100477537

Fraza “Spomin imaš kot zlata ribica” je morda zabavna, a ne ravno najbolj točna; zlate ribice imajo namreč sposobnost, da si lahko zapomnijo celotno pot iz labirinta in celo obraze. Poleg tega se znajo v prostoru veliko bolj orientirati kot ljudje.

V morju obstaja več kot 250.000 vrst rib – kljub njihovi raznolikosti za vse vrste še vedno zmotno velja, da so pozabljive. Predvidevanja so se obdržala vse od Darwinove evolucijske teorije. Culum Brown iz avstralske univerze, sicer novinar, je povedal: “Večina rib je bila evolucijsko dodobra razvitih že v času, ko se je razvil človek.”

Voda in kopno
Precej mogoče je, da ribe podcenjujemo, ker živijo v vodi namesto na kopnem in jih tako dojemamo kot primitivna bitja – vsaj tako so pokazale raziskave. Temu so, seveda, pripomogli še filmi in risanke – med drugim animirani film Finding Nemo, kjer se Dory pove, da trpi za kratkoročnim spominom.

Kaj pa zlate ribice?
Zanimivo je, da si ravno zlate ribice, ki se jih je najbolj “prijel” mit o pozabljivosti, stvari zapomnijo celo do treh mesecev, poleg tega pa relativno točno občutijo čas. Raziskava, narejena leta 1994, je pokazala, da so si zlate ribice sposobne pravilno odmeriti čas; znanstevniki so jim namreč podarili nagrade, če so se ob točno določeni uri v dnevu dotaknile gumba. To je dokazalo, da se znajo orientirati v času, da si stvari zapomnijo in da jih razumejo.

Kognitivne sposobnosti so primerljive s sposobnostmi kopenskih živali
Ribe se po sposobnostih lahko primerjajo s podganami – obe živali sta namreč navajeni živeti v labirintih. Razlika se pojavi v dojemanju prostora: tu so ribe v primerjavi s podganami boljše – prostor namreč ocenijo na podlagi tlaka, poleg tega lahko natančno ocenijo tudi globino prostora, medtem ko si podgane pomagajo le z vidom, ki je zelo oslabljen.

In še zanimivost: ribe lahko izmed 44 novih obrazov prepoznajo že znanega.

S. E.