fbpx

Ste prepričani, da se tuširate pravilno?

Foto: iStock

Strokovnjaki opozarjajo, da je bolj kot pogostost tuširanja pomembno, da se tuširamo pravilno. Ob pravilnem umivanju lahko za kožo skrbimo celo bolje, če se ne tuširamo vsak dan. Redna uporaba agresivnih gelov za tuširanje lahko koži prej škodi kot koristi.

Popolnoma jasno je, da je tuširanje nujno potrebno. Preprečuje neprijetne vonjave, hkrati pa pomaga čistiti pore in preprečuje nastajanje aken. Specialistka dermatologije, dr. Ivana Nola ob tem opozarja, da je vsakodnevno tuširanje zgolj stvar kulture in uspešnega marketinga higienskih pripomočkov, ki prepričujejo ljudi, da je te izdelke potrebno uporabljati vsakodnevno.

Nevarnosti pogostega tuširanja
Kot pravi dr. Nola, človeška koža naravno ni navajena tako pogostega tuširanja in uporabe agresivnih čistilnih sredstev. Naša koža še posebej ne mara klorirane vode, mil z različnimi vonjavami in barvili, ter drugimi dodatki, ki imajo lahko na kožo zelo močan vpliv, ki lahko vodi v pojav suhe kože in njeno razdraženost.

Posamezniki, ki se redno ukvarjajo s športom ter se pogosto znojijo se seveda morajo tuširati redno in vsak dan, saj se na koži v nasprotnem primeru lahko pojavi razdraženost in rdečica. Jeffery Benabio s klinike Healthcare Transformation pa trdi, da je za povprečno aktivne popolnoma dovolj tuširanje na vsaka dva ali tri dni, v kolikor se tuširajo pravilno.

Uporabljajte mlačno vodo
Kako se torej pravilno tuširati? Benabio opozarja, da je nujna zamenjava navadnih, agresivnih izdelkov za tuširanje ter jih nadomestiti z blagimi sredstvi, ki so čim bolj nevtralna, pri tuširanju pa naj se uporablja mlačna voda. Priporočena je tudi uporaba izdelkov za vlaženje kože, ki jo na kožo nanesemo direktno po tuširanju.

Če vas zaradi manj pogostega tuširanja vseeno skrbijo neprijetne vonjave, pa dermatologi priporočajo, da posebno pozornost namenjate delom telesa, ki so najbolj dovzetna za nastanek bakterij in glivic ter s tem tudi neprijetnih vonjav, kot so intimni predeli, pazduhe ter prsa.

M. G.