Ste pripravljeni umreti za izgradnjo kolonije na Marsu?

Foto: SpaceX

Direktor podjetja SpaceX Elon Musk je predstavil “mega plovilo”, ki bo lahko človeka v 80 dneh pripeljalo na Mars z namenom izgraditve milijonskega mesta. Opozoril je, da bodo prvi izleti s tem plovilom res nevarni.

Daily Mail poroča, da je na mednarodnem astronavtičnem kongresu v Mehiki Musk razkril svoj najbolj ambiciozni projekt do sedaj – s pomočjo medplanetarnega prometa človeka v 80 dneh pripeljati na Mars z namenom, da bi vzpostavili trajno človeško kolonijo s populacijo milijona ljudi. “S tem projektom želim dokazati, da je mogoče že v času našega življenja na planetu Zemlji realizirati ta projekt,” je povedal in opozoril, da bodo morali biti kandidati zaradi nevarnosti prvih misij pripravljeni umreti.

Kako bo potekalo potovanje?
V okviru medplanentarnega transportnega sistema bodo za pot na rdeči planet uporabili ogromno nosilno raketo z 49 motorji in premerom 12 m ter posebno plovilo s premerom 17 m, ki bo pripomoglo k temu, da bo celotna raketa stala 122 m visoko. Izstrelitev bodo izvedli s praznimi rezervoarji za gorivo, ki bodo napolnjeni šele v orbiti.

“Enkrat bodo na Marsu proizvedli tudi več metana – goriva, ki bo pripomoglo k povratnim vožnjam nazaj,” je povedal Musk. Zatrdil je, da si ne želi biti med prvimi potniki, saj bi rad videl odraščati svoje otroke. Je pa pojasnil, da se bo nekega dne zagotovo odpravil v orbito in obiskal vesoljsko postajo.

“Kar je resnično pomembnega pomena, je to, da se čimprej vzpostavi samozadostno civilizacijo na Marsu.”

Preventiva za zmanjšanje eksistenčnega tveganja
V primeru morebitnega “konca sveta na Zemlji” želijo s tem projektom zmanjšati eksistenčno tveganje za obstoj človeške rase.  Ogromna plovila bodo lahko na Mars pripeljala do 100  ljudi naenkrat, za pot pa bo potrebno odšteti 200.000 ameriških dolarjev.

Foto: SpaceX

Foto: SpaceX

“Mislim, da je to pravi način za to, da končno postanemo multiplanetarna vrsta,” je za konec na kongresu povedal Musk.

Ideja za medzvezdno potovanje v prihodnosti
Za realizacijo tega projekta bo potrebna investicija v znesku 10 milijard dolarjev. Ključnega pomena bo predstavljala vzpostavitev baze na Marsu, ki bo pripomogla k vzpostavitvi medzvezdnega potovanja.

Podjetje SpaceX namerava v začetku leta 2018 na Mars poslati tovorno kapsulo brez posadke, z namenom, da bodo lažje utrli pot odpravi človeške misije leta 2024. Strokovnjaki so zaradi velike oddaljenosti planeta Zemlje od Marsa, težkih pogojev za bivanje in velikih stroškov skeptični glede uresničitve zastavljenega projekta.

N. Ž.