fbpx

Ste že postavili jelko in skuhali božično večerjo?

Foto: iStock

Božično okraševanje se začne vsako leto prej in nakupovalni centri so že skoraj dva meseca pred božičem polni jelk, bleščic, lučk in predlogov za draga božična darila. Kaj je pravzaprav bistvo božiča v današnjem svetu? 

Nakupovalni centri nam že v začetku novembra ponujajo najnovejše božične okraske, predloge za božična darila in posebne božične ponudbe. Med tem ko zunaj sije sonce in uživamo v prijetnih 20 stopinjah, nas v trgovinah pričakajo polarni medvedi, ogromne božične jelke in lutke božičkov – podobno kot v Avstraliji. Obvezna oprema prodajalca pa bo morda že kmalu postala božičkova kapica, in to ne le v nakupovalnih centrih. V Ljubljani bodo letos božične lučke prižgali še en teden prej kot v preteklih letih.

Vprašanja o smislu božiča so tako več kot na mestu. Katere pa so tiste stvari, ki božič (zmotno) zaznamujejo dandanes?

1. Zeleni znaki ”območja z darili”
Božična jelka je tista zelena stvar v stanovanju, ki božičku nakazuje, kam naj postavi darila. Vsaj tak občutek imamo. Kupimo lahko že okrašene jelke vseh barv in velikosti. Da bo z njimi čim manj dela, jih bomo čimprej postavili v kot stanovanja, kjer bodo ostala, dokler se sredi januarja ne bomo odločili to jelko postaviti v garažo. Kam se je izgubil družinski duh in veselje, ko družina skupaj okrašuje božično drevo ali gre v gozd po mah?

2. Kdo bo kupil najbolj drago darilo?
Mnogi, predvsem otroci, božič najprej povezujejo z darili. Kaj bo letos prinesel božiček? Darila niso več izraz ljubezni in pozornosti, ki jo božični čas prinaša, temveč tekmovanje v tem, kdo bo prinesel boljše darilo. Otroci v vrtcu in šolah se ne pogovarjajo več o tem, kako so preživeli božični večer, pač pa kaj so dobili za darilo. Ob vsej ponudbi božičnih daril, s katero nas zasipavajo nakupovalni centri, pa je izbira najboljšega prav gotovo izjemno težka.

3. Obred v gostilni
Polnočnica oziroma polnočna božična maša je za vernike eden najpomembnejših praznikov. A zadnja leta ostaja vtis, da se je ta obred iz in izpred cerkev prestavil v vaške gostilne in lokale. Zdi se, da se vedno bolj izgublja duhovni pomen praznika.

4. Tekmovanje: katera soseda ima lepšega
Adventni venček s štirimi svečami predstavlja štiri adventne nedelje. A zadnja leta se je spremenil v tekmovanje katera soseda ima lepšega. Ponosno jih obešajo na vrata in postavljajo na kuhinjske mize, kjer sveče velikokrat ostanejo neprižgane. Za otroke pa je pogosto edina stvar, ki jo ti povezujejo z adventom, čokoladica v adventnih koledarčkih.

5. Božiček narekuje modne smernice
Glavna barva, ki bo prav gotovo tudi letošnjega decembra najbolj v modi, je rdeča, zaželena z dodatkom zlatih bleščic ali zelenega vejevja. Kaj sploh povezuje rdečo barvo z božičem? Zdi se, da zgolj božiček. Torej, vse dame, pozor – ker rdečo nosi božiček, je to decembra ”in”. Pa tudi če zgolj pod krilom.

V trendu tega prispevka si bomo jutri verjetno lahko prebrali: katere kopalke kupiti za prihajajoče poletje.

M. G.