Stevardese potnikom marsikaj prikrivajo – razkrite dolgo varovane skrivnosti

Foto: iStock

Stevardese zelo dobro varujejo skrivnosti svojega posla. Niti tisti ljudje, ki zelo pogosto potujejo z letalom, se ne zavedajo, kaj se v času leta dogaja v “zakulisju”. Ste na letalu že kdaj videli, da bi osebje pilo kavo ali čaj? Preberite, zakaj ne.

Številni potniki ne vedo, da obstaja verjetnost, da na letalu sedijo poleg človeških organov. Stevardese so se odločile, da na spletu razkrijejo nekaj dolgo varovanih skrivnosti. Nekatere od njih znajo biti koristne, za druge pa si boste želeli, da jih ne bi izvedeli.

Slušalke, ki jih dobite na letalu, niso nove
Kljub temu da so zapakirane v folijo, stevardese razkrivajo, da so slušalke, ki jih imate na voljo na letalu, rabljene. Po uporabi jih namreč očistijo in ponovno zapakirajo v vrečke. Marsikateri potnik ne pomisli, da je te slušalke pred njim uporabljalo že veliko ljudi.

Zakaj stevardese ne pijejo kave in čaja na letalu (foto: iStock)?

Zakaj stevardese ne pijejo kave in čaja na letalu? (Foto: iStock)

Umazana voda?
Pitno voda, ki jo stevardese uporabljajo za pripravo kave in časa, shranjujejo v posebnih posodah, ki pa jih skoraj nikoli ne očistijo. To je tudi razlog, da večina osebja na letalu ne pije niti kave niti čaja.

Dokler se vrata letala ne zaprejo, stevardese niso plačane
Stevardese dobijo plačilo samo za čas, ki ga preživijo v letalu. Preostalo delo, ki ga opravljajo, kot sta na primer priprava kabine ali hrane, jim delodajalci ne plačajo. “Ostala opravila se ne plačajo,” je zagotovila stevardesa z dolgoletnimi izkušnjami.

Bo varnost letala ogrožena, če boste pozabili izključiti telefon?
Ste se kdaj spraševali, zakaj morate med letom izključiti elektronske naprave? Ne, letalo ne bo padlo, če boste pozabili izključiti telefon. Izključen mora biti, ker so vključene naprave lahko “zelo neugodne za pilota,” pojasnjuje ena od stevardes.

Na večini letov se med drugim dogaja tudi, da skupaj s potniki prevažajo tudi človeške organe.

Resnica o strelah in kisikovih maskah
Udari strele v letala niso redkost. Raziskave so pokazale, da vsaka letalska družba zabeleži vsaj en udar strele v letu dni. Na srečo jo potniki komaj čutijo, škoda na letalu pa je v večini primerov skoraj nezaznavna.

Stevardese pa so razkrile še eno zanimivost. Od trenutka, ko namestite kisikovo masko, imate na voljo le za 15 minut kisika. V tem času lahko pilot letalo praviloma spusti na višino, pri kateri lahko dihate normalno, poroča Večernji list.

N. K.