To je lepotica iz Sibirije, ki je obnorela Nemce

Helene Fischer (Foto: epa).

Helene Fischer je trenutno največja nemška glasbena zvezda. Številni glasbeni kritiki in samooklicani resni mediji nad njeno lahkotno glasbo vihajo nos, toda to ji ne škodi. Lepa pevka polni koncertne dvorane, pobira nagrade priljubljenosti, njene plošče pa gredo za med.  

31-letna Helene Fischer ima zanimivo življenjsko pot. Rodila se je avgusta leta 1984 v sibirskem velemestu Krasnojarsk kot Jelena Petrovna Fischer. Njena starša sta nemškega rodu, pripadnika nemške manjšine, ki se je v 18. stoletju naselila ob Volgi. Leta 1941 je sovjetski komunistični diktator Stalin povolške Nemce izgnal v Sibirijo. Med pregnanci so bili tudi stari starši Helene Fischer.

Kako je Helena postala glasbena zvezda
Leta 1988 se je Helena – ki še vedno obvlada tudi ruščino in na koncertih včasih poje ruske ljudske pesmi – skupaj s starši in sestro izselila iz takratne komunistične Sovjetske zveze v Zahodno Nemčijo, v zvezno deželo Porenje-Pfalško.

Helene Fischer (Foto: epa).

Helene Fischer (Foto: epa).

Nadarjena Fischerjeva je prvo ploščo izdala leta 2006, led uspeha pa je prebila leta 2011, ko je njena peta plošča prišla na prvo mesto nemške lestvice velikih plošč. Do zdaj je izdala sedem plošč, poleg v Nemčiji in v drugih nemško govorečih državah pa je priljubljena tudi na Nizozemskem, Danskem in v Belgiji.

https://www.youtube.com/watch?v=d8FXq_X396c

A. Ž.