fbpx

To je odgovor na vprašanje, zakaj smo lačni tako drugačni

Foto: Pixabay

Ste bolj sitni, kadar ste lačni? Vas takrat popade bes in se težko kontrolirate? Brez skrbi, to se lahko zgodi vsakomur, četudi se imate za zelo miroljubnega. Težava pa ni v vas ali v vaši kontroli jeze, pač pa v načinu delovanja našega telesa. 

Kadar smo lačni, to direktno vpliva na pomanjkanje sladkorja v organizmu, zaradi česar izgubimo energijo in nas lahko popade bes. Možgani organizmu pošljejo signal, da mora telo to potrebo zadovoljiti – če jo zanemarimo, je telo postavljeno v nelagodno situacijo, zaradi česar se pojavlja tudi agresivnost.

Vse, kar zaužijete, se pretvarja v hranljive snovi, ki jih vaše telo uporabi za delovanje. Ko pojeste svoj obrok, dobijo možgani signal in telo se ponovno navadi na normalno delovanje, saj je nivo energije dovolj visok.

Če pa ste lačni dlje časa in ne pojeste ničesar, lahko vaše telo deluje še slabše. Pozabljati lahko začnete malenkosti, poslabša se vaš vid, nivo koncentracije je veliko nižji, lahko pa se vam začnejo zapletati tudi misli in govor, poroča srbski Telegraf.

Kadar pa nivo glukoze v telesu pade, možgani to velikokrat pretvorijo v bes in agresivnost. Takim situacijam se lahko izognete z rednimi obroki in urejeno prehrano.

M. G.