fbpx

To zelišče bi morali imeti v vsaki domači lekarni in kuhinji

Foto: Pixabay

Žajbelj je eno najbolj zdravilnih in učinkovitih zelišč. Ta polgrmasta rastlina ima srebrno-bele liste in cvetove zeleno-vijolične barve. Njene zdravilne učinke so poznali že v starem Egiptu, zaradi številnih pozitivnih učinkov pa je pridobila celo ime “Sveta rastlina”. Vsi deli rastline imajo tudi močno aromo in okus.

Žajbelj je zelišče, ki na telo deluje antibakterijsko, antiseptično in protiglivično, krepi odpornost in pomirja. V kolikor ste pod stresom ali žalostni, vam strokovnjaki priporočajo žajbljev čaj, saj dokazano zmanjšuje depresijo in stres.

Rešitev za prebavne motnje, vnetja in menstrualne krče
Ta čudežna rastlina prav tako čisti kri, krepi srčno-žilni sistem in blagodejno deluje na krvavenje in vnetja. Prav tako bi ga morale uživati tudi ženske v “tistih dneh”. Žajbelj namreč blaži krče, zato je tovrstni čaj idealna pijača za uživanje med menstruacijo. Prav tako je to zdravilna rastlina v primeru težav s prebavo in želodcem.

Novejše študije so pokazale, da žajbelj vsebuje snov, ki spodbuja delovanje spomina in zmanjšuje tveganje za nastanek Alzheimerjeve bolezni. Podobne učinke ima tudi rožmarin, poroča portal Ordinacija.

Lonček z žajbljem postavite v topel in svetel prostor
Strokovnjaki poudarjajo, da obstaja več vrst žajblja. Zdravilne učinke ima le Salvia officinalis. To je sicer divja rastlina, ki odlično uspeva na peščenih tleh, pogosto pa jo zaradi zdravilnih učinkov gojijo tudi umetno. V kolikor ga želite posaditi v lončkih, za to izberite najtoplejše in najsvetlejše mesto. Za pripravo čaja se uporabljajo listi žajblja, ki so pridelani spomladi ali poleti, nato pa jih je potrebno posušiti v temnem prostoru.

N. K.