fbpx

Umetnica Patricija Simonič podarila dve slikarski deli ‘umetnikom za Karitas’

V nedeljo, 15. januarja, je bila v Galeriji Družine v Ljubljani odprta razstava likovnih del, ki so nastala v 22. mednarodni likovni koloniji ‘umetniki za Karitas’, kjer je ustvarjala tudi umetnica Patricija Simonič, znana po svojem ustrajalnem ciklu del z naslovom Ona.

Za ta namen je naslikala dve slikarski deli v svojem slogu. Eno delo je že dobilo nov dom, eno pa še čaka na t. i. posvojitev in s tem prispevek k dobrodelnosti. Izkupiček posvojenih likovnih del se namenja ljudem v stiski. Tokratno razstavo Umetniki za karitas je odprl nadškof msgr. Stanislav Zore.

Msgr Stanislav Zore in Patricija Simonič.

Msgr. Stanislav Zore in Patricija Simonič.

Simoničeva je tudi avtorica več sakralnih umetnin – Križevega pota, ki krasi grajsko kapelo iz 17. stoletja v kraju Pernovo pri Žalcu ter opusa Nadangeli – narejenega po naročilu za zasebno zbirko. Sicer pa avtorica znane slovenske skulpture Dečka miru ravno v tem obdobju nadgrajuje svoj sakralni opus in slika Zadnjo večerjo ter načrtuje še v tem letu ilustracijo svetopisemske slikanice za otroke.

iz-opusa-ona-olje-na-platno-2016

Poleg slikarstva in vsakodnevnih obveznosti pa piše tudi knjigo z naslovom Trženje duše, ki bo izšla v tem letu. Naslov knjige definira umetnost kot produkt duše – duhovnosti in čutenja. Avtorica meni, da o razmerju med umetnostjo in marketingom še vedno pišemo kot o razmerju med emocionalnim in racionalnim, za katerega je v preteklosti veljala tolerantna ločenost, sodobni čas pa zahteva nove pristope in postavlja umetnost pred izzive gospodarskega sveta. V knjigi želi povezati umetnost in poslovni svet na medsebojno odvisen način, ki ne škodi njuni avtonomiji in identiteti.

M. P.