fbpx

Umrl svetovno znani milijarder Rockefeller – svetnik ali senčni vladar sveta

Foto: epa

Včeraj, 20. marca, je za vedno zaspal svetovno znani milijarder David Rockefeller, ki je dočakal častitljivo 101 leto starosti. Umrl je v svoji hiši severno od New Yorka, svetovni mediji pa poročajo, da ga je izdalo srce. 

Rockefeller je bil še zadnji živeči vnuk legendarnega naftnega mogotca Johna D. Rockefellerja, ustanovitelja podjetja Standard Oil in začetnika družinske dinastije. David Rockefeller, ki je veljal za zmernega republikanca, je vodenje družinske dinastije prevzel julija 2004, vodil pa jo je vse do svoje smrti. Veljal je za enega najbolj priljubljenih svetovnih milijarderjev, navezal je tudi številna prijateljstva s svetovno znanimi voditelji, despoti, svetniki in grešniki.

Strastni zbiratelj: njegova umetniška zbirka ocenjena na pol milijarde dolarjev
Po navedbah ameriške revije Forbes je bilo premoženje družine Rockefeller nazadnje ocenjeno na neverjetnih 3,2 milijarde evrov. Sicer pa tuji mediji poročajo, da je vodil posle in tudi dobrodelne dejavnosti vse do njegovih poznih devetdesetih let. Poleg tega Daily Mail piše, da je samo njegova izbrana umetniška zbirka ovrednotena na kar pol milijarde dolarjev. Njegova smrt je tragedija tudi zato, ker so Rockefellerja povezovali z Velikim Gatsbyjem in zlato dobo ameriških velikih industrijskih dinastij. Poleg klana Kennedy so tudi dinastijo Rockefeller pogosto opisovali kot nekakšno ameriško kraljevo družino, zato ni čudno, da so Rockeffelerje povezovali z ogromno privilegiji. Njegovo življenje je bilo že od malih nog razdeljeno med največje zasebno bivališče v New Yorku, podeželsko hišo, primorski “vikend” v Mainu s 107 sobami in drugimi počitniškimi domovi širom ZDA. Zasluga za to gre v veliki meri njegovemu dedku Johnu Davisonu Rockefellerju, človeku, ki je opisan kot najbogatejši posameznik v zgodovini človeštva.

Študiral zgodovino, književnost, ekonomijo
David Rockefeller je sicer kopičil bogastvo kot predsednik in direktor banke Chase Manhattan. Na čelu te banke je bil med letoma 1969 in 1981, v tem času pa je vzpostavil tudi mrežo tesnih odnosov z ameriško administracijo in multinacionalnimi korporacijami, piše STA. Sicer pa je njegova družina dala veliko na umetnost, njegova mama Abby je bila velika mecenka kulture in soustanoviteljica muzeja sodobne umetnosti v New Yorku, in morda se je David prav zato odločil za študij angleške zgodovine in književnosti. Po diplomi na Harvardu pa se je odločil, da bi mu morda bolje koristil podiplomski študij iz ekonomije – iz tega je celo doktoriral.

Ves čas svojega življenja je ostal goreč zagovornik svoje družine – z ženo Margaret McGrath sta imela kar šest otrok in deset vnukov. Poleg tega je v enem izmed zadnjih intervjujev ocenil, da je dal vsaj 900 milijonov dolarjev v dobrodelne namene. 

Marjanca Scheicher