fbpx

V fotografskem opusu zajel 40 let pevca Davida Bowieja (video)

Japonski fotograf Masayoshi Sukita se je leta 1972 v New Yorku udeležil koncerta dveh takrat še neznanih glasbenikov Davida Bowieja in Louja Reeda. Od takrat, ko ga je prvič videl na koncertu, je Sukita Bowieja začel fotografirati. Na fotografski razstavi, ki je na ogled v prestižni Morrison Hotel Gallery v New Yorku, je zajeto njuno 40-letno sodelovanje .

Japonski fotograf Masayoshi Sukita je sledil David Bowiju – ta pa je z njim delil pomembne preobrazbe od glam-rock ikone do junaka, ki je padel na zemljo – torej vsa obdobja v pevčevi bogati in barviti karieri.

Masayoshi Sukita pravi: “Po končanem koncertu Davida Bowieja in Louja Reeda, na katerem sem neizmerno užival – sem Davidu pokazal svoje fotografsko delo – portfolio. Tako sem dobil priložnost, da ga fotografiram. Takrat se še ni ličil. Pa tudi nič posebnega ni bilo v njegovem videzu. Obiskoval je gibalne vaje pri Lindsay Kemp. Vedel sem, da je gibanje zelo pomembno. Prevajalca sva imela samo na začetku najinega sodelovanja. Zmožen sem bil izgovoriti samo enostavne stavke kot „Prosim, usedi se tukaj,“ ali „Prosim, stoj tukaj.“ Ko sem ga začel fotografirati, je že vedel, kaj mora naredit na setu. Ni pomebno, ali gre za portret ali naključni posnetek – kar imam rad pri fotografiranju, je opazovanje.”

Razstava je vzbudila veliko pozornosti zaradi petih do sedaj še neobjavljenih fotografij Davida Bowiea, kar je za zbiralce pravi izziv, saj je za podpisano kopijo fotografije legendarnega pevca potrebno odšteti 2700 evrov.

Po New Yorku se razstava seli še na Japonsko, prihodnje leto pa se bo zaključila v Italiji.

Sofija Pika Simič