fbpx

V Istri imajo svoj Sabotin: Oljke v obliki napisa TITO – jih bodo lahko posekali?

Foto: Agroklub

Hrvaški evropski poslanec Ivan Jakovčič je na Facebooku objavil sliko oljčnega nasada s ptičje perspektive, kjer se jasno vidi napis Tito. Ker je vlada pred kratkim ustanovila svet za soočenje s preteklostjo, je zapisal neslano šalo na račun ostanka iz preteklosti. 

Hrvaško javnost razburja današnja objava evropskega poslanca Ivana Jakovčića iz hrvaške Istre, kjer se nahaja oljčni nasad po nekdanjem komunističnem klavcu, v obliki napisa Tito. Nasad v velikosti 0,19 hektarja se nahaja v kraju Tar-Varbriga med Novigradom in Porečom.

Evropski poslanec iz vrst evropskih liberalcev očitno nima odklonilnega odnosa do nekdanjega totalitarnega režima in se raje posmehuje v brk vsem žrtvam nekdanjega totalitarnega režima, saj je v zapis vključil pred kratkim ustanovljeno komisijo za soočenje s posledicami totalitarnih režimov in dodal: “Ali bo ta odločil tudi o sajenju oljk v Istri, ki so številka ena v svetu po kvaliteti olja?”

Na Hrvaškem vedo, da je poznavanje preteklosti ključ za etično prihodnost
Svet za soočanje s preteklostjo je pred kratkim ustanovila vlada Andreja Plenkovića, v njej pa sedijo največji strokovnjaki s področja zgodovine, prava in etike, z namenom razrešitve vseh odprtih vprašanj med letoma 1941 in 1945, ko je vladal ustaški režim, prav tako se bodo osredotočili na zločine komunističnega režima po letu 1945. “Ta razprava na Hrvaškem še nikoli ni bila temeljito opravljena,” je dejal hrvaški premier in dodal, da je poznavanje zgodovine temelj za model prihodnje moderne hrvaške države.

Družba je razdeljena predvsem zaradi izkrivljenih dejstev
To pa ni edini ukrep hrvaške vlade, s katerim bodo razkrivali totalitarno preteklost, saj je vlada dosegla dogovor glede odprtja vseh arhivov pred 22. decembrom 1990. Za ta ukrep so se odločili zaradi razdeljenosti hrvaške družbe, ki je razdeljena predvsem zaradi izkrivljenih zgodovinskih dejstev. Prepričani so namreč, da bo zaradi odprtja arhivov s časom prišlo tudi do sprave. Že leta se manipulira s podatki in osebami samo zaradi poceni ter osebnih interesov. Poleg tega se bodo hrvaški otroci poslej lahko učili takšnih zgodovinskih dejstev, kot so v resnici bila.

M. P.