fbpx

V obtoku nov dvoevrski kovanec

Banka Slovenije je 1. julija v prodajo in obtok dala slovensko izdajo skupnega spominskega kovanca vseh držav evrskega območja. (Foto: Pomurske novice)

Banka Slovenije je dal 1. julija v prodajo in obtok slovensko izdajo skupnega spominskega kovanca vseh držav evrskega območja, izdanega ob 35. obletnici programa izmenjave študentov Erasmus. To je tretji motiv priložnostnih kovancev, izdanih v letošnjem letu.

Evropskega poslanca dr. Milana Zvera, ki je stalni poročevalec Evropskega parlamenta za program Erasmus+, veseli, da je lahko del te evropske zgodbe o uspehu, saj program Erasmus+ vsako leto financira več projektov. V zadnjih treh desetletjih je v programu Erasmus+ sodelovalo več kot 10 milijonov ljudi v 33 državah. Je simbol evropskega povezovanja, Evrope, ki skrbi za mlade, Evrope, ki ji je mar za državljane.

Kriza zaradi koronavirusa je od pomladi 2020 naprej močno omejila nekatere vidike Erasmusa; mednarodna učna mobilnost se je skoraj zaustavila, popolnoma se je zaustavil DiscoverEU. Do začetka poletja 2022 pa se je število univerzitetnih izmenjav spet povečalo in se skoraj približalo “pred-koronski” ravni, izmenjave v šolah si žal še niso čisto opomogle od krize.

Program DiscoverEU je ponovno aktiven, naval mladih na brezplačne vozovnice za vlak je tolikšen, da mu komaj sledijo. Jeseni bo v novem krogu prijav spet na voljo 35.000 vozovnic. Veliko aktivnosti se je v času korone preselilo na splet, kar nekaterim uporabnikom precej ustreza, a osnovni cilj je še vedno čim več mladim omogočiti možnost sodelovanja v živo, v začetku 2023 pa bo na voljo tudi možnost za mednarodne izmenjave športnih trenerjev. Od posameznih uporabnikov, organizacij in nacionalnih agencij prihajajo informacije o problemih z IT-orodji, saj naj bi se zaradi preobremenjenosti spletne strani kar naprej “sesuvale”. Ekipa dr. Zvera se je zato pred kratkim sestala s predstavniki Evropske komisije, ki upravlja z omenjenimi orodji in zahtevala čim prejšnjo odpravo vseh tehničnih težav.

Foto: Erasmus+

Erasmus+ po besedah dr. Zvera po najboljših močeh pomaga ukrajinski mladini, ki je bila zaradi nasilne Putinove agresije na njihovo državo prisiljena zapustiti domovino. Na portalih e-twinning in School education gateway je veliko gradiva, ki je v pomoč ukrajinskim otrokom in mladim, da lahko nadaljujejo šolanje v državah EU, ki jih gostijo. Prav tako je Erasmus+ preusmeril kar nekaj sredstev in jih namenil za mlade ukrajinske begunce – pred kratkim je Evropska komisija za ta namen namenila dodatnih 200 milijonov evrov.

Dr. Zver s ponosom ugotavlja, da je tudi Evropski parlament prispeval k oblikovanju fleksibilnega programa, ki se je uspel prilagoditi na izzive, kot sta koronakriza in vojna v Ukrajini. Program kljub tem težavam uspešno podpira mlade in ostale generacije iz Evropske unije in njene soseščine.

Pomurske novice