fbpx

Večer vseh svetih – praznik “žurerjev”?

Foto: iStock

Praznik, ki se praznuje zadnjega oktobra in je priljubljen predvsem v Združenih državah ter Kanadi, je iz leta v leto bolj popularen tudi v Sloveniji. Kljub temu da ga večina Slovencev izkoristi za zabavo v maskah, noč čarovnic po izvoru ni praznik “žurerjev”.

Prvotno naj bi noč čarovnic predstavljala navezovanje stikov z duhovnim svetom, na primer z duhovi umrlih, vilami, čarovnicami ter celo s hudičem in demonskimi angeli. Danes pa ta noč v glavnem predstavlja praznik gostincev in trgovcev, saj  ti v tem času zaslužijo lepo količino denarja.

Noč čarovnic v Sloveniji - razlog več za zabavo? (foto: iStock)

Noč čarovnic v Sloveniji – razlog več za zabavo? (foto: iStock)

Večer vseh svetih
Halloween je okrajšava All Hallows’ Even (večer vseh svetih) in poteka na predvečer krščanskega praznika vseh svetih. Izvira iz starodavnega keltskega običaja, imenovanega samhain. Na ta dan so ljudje praznovali konec žetve, pridelke pa so shranili za prihajajočo zimo. Kelti so verovali, da lahko mrtvi v tem obdobju hodijo med živimi. Med samhainom so se živi lahko družili z mrtvimi. Kelti so v tem času sicer namesto buč izrezovali repo, ki so jo potem uporabili za svetilko.

Večer vseh svetih izvira iz starodavnega keltskega običaja (foto: iStock).

Večer vseh svetih izvira iz starodavnega keltskega običaja (foto: iStock).

 

 

 

Irski izseljenci so v 19. stoletju običaj prenesli v Severno Ameriko. Konec 20. stoletja so običaj prevzele tudi druge zahodne države. Noč čarovnic praznujejo predvsem v ZDA, Kanadi, Novi Zelandiji, Veliki Britaniji in Avstraliji. Noč čarovnic ima tudi v Sloveniji vedno večji pomen, pa čeprav večini ljudi ta praznik predstavlja samo še razlog za zabavo.

Na Poljskem se kristjani sprehajajo po gozdu, na Irskem se postijo
Na večer vseh svetih se verniki na Poljskem sprehajajo po gozdu in molijo na glas. Verjamerjo, da  v tej glasni molitvi duše umrlih najdejo neko udobje. V Španiji na ta večer zvonijo cerkveni zvonovi, ob tem pa se verniki spominjajo vseh umrlih duš. Na Irskem se na ta dan kristjani postijo in jejo brezmesne palačinke, ki jih imenujejo Callcannon. V Mehiki pa imajo malce nenavadno navado, saj se na večer vseh svetih otroci zberejo na posebnem oltarju, kjer pokličejo »angelčke« oziroma duše umrlih otrok in jih povabijo na obisk.

Foto: iStock

Foto: iStock

Črne mačke, pajki in čarovnice
Halloween je bil vedno prežet z magijo, varževerjem in skrivnostjo. Predvsem v ZDA se v povezavi z nočjo čarovnic pojavlja veliko število vraž. Črne mačke že v splošnem predstavljajo simbol nesreče, v času noči čarovnic pa lahko njihovo podobo opazimo na mnogih dekoracijah. V starih časih so bile starejše samske ženske, ki so imele namesto družine mačko, obtožene čarovništva. Mačke naj bi jim poslal sam hudič.

N. K.