fbpx

Večno vprašanje: Čaj ali kava, kaj je bolj zdravo?

Čaj ali kava - kaj pa imate vi raje? Foto: Pixabay

Večina ljudi prisega na eno ali drugo pijačo, ki nam daje energijo in pomaga, da ostanemo budni in bolj skoncentrirani. Pivci kave trdijo, da je ta veliko bolj učinkovita kot čaj, tisti, ki prisegajo na čaj, pa so po navadi mnenja, da je čaj bolj zdrav kot kava. Če ju primerjamo med seboj, lahko ugotovimo veliko zanimivega.

Marsikdo ne more začeti dneva brez skodelice dišeče kave. Spet drugi prisegajo na čaj – črni, zeleni, beli ali rdeči. Kaj od tega pa je boljše za naše zdravje, koncentracijo ali splošno počutje?

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Vsebnost kofeina
Če pijete kavo ali čaj zato, da bi zaužili čim več kofeina, vam priporočamo pitje kave. Skodelica filtrirane kave namreč vsebuje od 80 do 115 miligramov kofeina, med tem ko skodelica čaja vsebuje zgolj 40 miligramov. Toda študije kažejo, da če bi zaužili tolikšno količino čaja, bi bil odmerek kofeina enak, na vas pa bi čaj vplival boljše kot kava. Predvsem bi bila boljša vaša koncentracija.

Kvaliteta spanja
Največja razlika med pijačama je prav v kvaliteti spanca. Zadnje študije kažejo, da ljudje, ki čez dan pijejo čaj, ponoči spijo veliko bolje in kvalitetneje. Tisti, ki pijejo kavo, imajo večkrat težave s spanjem in nespečnostjo, navajajo v britanskem BBC.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Vpliv na zobe
Znano je, da tako kot rdeče vino tudi kava in čaj vplivata na belino vaših zob. Čeprav bi zaradi barve pijače pričakovali, da je kava v tem primeru hujša, pa znanstveniki pravijo, da čaj bolj škoduje zobem ter lahko pusti večjo in bolj dolgotrajno obarvanost zob kot kava.

Vpliv na živce
Čaj deluje tudi kot pomirjevalo in v Angliji velja, da je skodelica čaja Earl Grey odlično zdravilo za vse skrbi in nervozo. Dokazano je, da imajo ljudje, ki spijejo 3 skodelice čaja na dan, kar 37 odstotkov nižjo možnost, da zbolijo za depresijo. Čeprav kava velja kot poživilo, pa ima lahko podoben učinek. Na dolgi rok pomaga pri zmanjševanju možnosti za nastanek depresije.

Za zdravje
Tako čaj kot kava lahko pozitivno vplivata na vaše zdravje in v glavnem veljata za napitka, ki podaljšujeta življenje. Pitje čaja in kave zmanjšuje možnosti za nastanek sladkorne bolezni in ščiti srce pred boleznimi, čaj pa lahko preprečuje nastanek mnogih vrst bolezni.

Tako čaj kot kava sta si po delovanju in učinku na telo zelo podobna. Kaj je bolje za vas, je torej vseeno oziroma ostaja stvar vašega osebnega okusa.

M. G.