fbpx

[Video] Bizarno: “Avto-konj” na beloruskih cestah

Foto: printscreen

31-letni beloruski kmet Aleksej Usikov je že kot otrok rad ustvarjal in izumljal nove stvari. A njegov najnovejši izum je malce nenavaden, verjetno še nikoli niste videli niti slišali zanj. Gre za prevozno sredstvo, sestavljeno iz razpadajočega avtomobila, ki ga vleče konj. Tako se Aleksej z izumom, ki ga je poimenoval avto-konj, sedaj ponosno prevaža po revnem podeželju Belorusije.

“Avto je avto, vendar je moje prevozno sredstvo zanesljivejše od avtomobila. Ne bo vas razočaralo, če boste le dobro skrbeli nanj,” pravi Aleksej Usikov. Ta živi v majhni vasici v vzhodni beloruski regiji Mogilev. Ko mu je sosed ponudil razpadajoče dele svojega starega audija, ga je Aleksej vzel ter okvir avtomobila odžagal in odstranil motor. Tam, kjer je bil volan, je izvrtal luknje in skozi plastične cevi vstavil uzde, s katerimi upravlja konja. V njegovem avtomobilu se nahaja tudi majhna peč na premog, tako da je opremljen tudi za zimo.

Nad njegovim izumom pa so navdušeni tudi sovaščani. “Pozimi, tudi če ni običajen avtomobil, je boljši od kočije. Saj je notri toplo in udobno. Poleg tega vam ljudje hupajo in ta avto-konj fotografirajo. Je tako, kot da bi bil slaven,” pravi prodajalka Yelena Balan.

Mladi kmet se s svojim izumom vozi do kmetije, kjer dela, in skrbi za živino za okoli 200 evrov na mesec. “Moji sodelavci niso mogli verjeti, ko sem se v službo prvič pripeljal s tem mojim avtomobilom, ki ga poganja en konj. V njem je tudi glasbeni sistem, hupa in vsa ostala potrebna oprema,” pravi nova zvezda Belorusije.

A kako na ta avto-konj gledajo policisti? Sprva prometna policija ni vedela, kako se na Aleksejev izum sploh odzvati. Prvič, ko je policist Yevgeny na cesti ustavil Alekseja v njegovem vozilu, je poklical svojega nadrejenega in mu opisal situacijo. Slednji je pohvalil Aleksejevega ustvarjalnega duha, tako da mu je policist zaželel le varno pot naprej. “Glede na prometne predpise v Belorusiji se ta način prevoza šteje za prevoz na živalski pogon, ker ga vleče konj,” je pojasnil prometni policist Yevgeny Zhilinsky.

Vseeno pa je na prvem mestu varnost. Zato mora ta avto-konj imeti luči. “Na zadnjem delu tega avtomobila mora biti nameščena rdeča luč, na sprednji strani avtomobila pa bela luč. Prepovedana je vožnja po cesti en meter stran od roba, prav tako je prepovedano voziti na cestah zunaj naseljenih območij,” še pojasnjuje omenjeni policist. 

Tako je Aleksejev najnovejši izum prispeval k temu, da je postal slaven v svoji vasi. Mnogi imajo sedaj do njega spoštljivejši odnos, saj si v 21. stoletju, v dobi računalnikov in pametnih telefonov, le malokdo še prizadeva ohraniti tradicijo starih časov.

Posnetek poglejte tukaj:

I. K.