fbpx

[Video] Pred 20 leti je frajtonarca osvojila diskoteke in klube

Boštjan Konečnik

Velika uspešnica v začetku 21. stoletja je nedvomno bila pesem Boštjana Konečnika “Frajtonar’ca je prava stvar”, ki je bila tudi prelomna, saj je harmoniki odprl pot v diskoteke in klube ter jo tako približala mladini.

Pred več kot dvajsetimi leti je nastala skladba Frajtonar’ca je prava stvar, sprva v narodno-zabavnih ritmih, moja velika želja pa je bila, da ji dodam nekaj modernega, ker sem tudi sam poslušal veliko druge, bolj zabavne zvrsti in ob njih užival. Na priporočilo Boštjana Podlesnika sem se povezal z Martinom Lesjakom (Stayercproduction) in začela se je uspešna zgodba, ki traja še danes,” nam je zaupal koroški žurer Boštjan Konečnik, ki je na glasbeni sceni prisoten že skoraj 30 let!

In kako se je frajtonarica znašla v diskoteki? 
V tistem obdobju, ko je nastala uspešnica Frajtonar’ca je prava stvar, sem igranja na harmoniko učel DJ-ja Boruta Vipotnika, ki je glasbo vrtel v takrat zelo popularni diskoteki Brooklyn. Prosim sem ga, da jo zavrti in mi pove kakšen bo odziv, glede na to, da takrat harmonika med mladimi še ni bila tako priljubljena kot danes. Takoj drugo jutro me je poklical in povedal, da je “raztur” in že čez 14 dni sem imel prvi nastop v diskoteki – tisto noč sem Frajtonar’ca je prava stvar sem zaigral vsaj petkrat in še danes jo igram na vseh nastopih.” In od takrat je skladba postala izredno uspešna, v živo pa jo je Boštjan zaigral v skoraj vseh diskotekah in klubih širom Slovenije.

Za dvajseto obletnico je skladbo malo predelal in nastala je Frajtonar’ca je prava stvar 2021. Posneta je v dveh verzijah, narodnozabavni, kjer slišimo tudi bendžo in saksofon, ter v remiksu. Za aranžma sta poskrbela Martin Lesjak in Mike Orešar, glasba in besedilo pa je Boštjanovo delo.

Rad bi se zahvalil vsem, ki ste me do sedaj podpirali, poslušali in žurali. Posebna zahvala pa gre Stojanu Auerju, ki me je prvi povabil na veliki oder,” je zaključil Boštjan Konečnik, ki že komaj čaka, da se vrne na glasbene odre.

Sara Kovač