fbpx

[VIDEO] Sedem načinov za energičen začetek jutra – brez kofeina

Foto: Pixabay

Bi zase rekli, da niste jutranji človek in si dneva ne morete predstavljati brez skodelice kave? Menite, da bi bili brez nje utrujeni in zaspani? Čeprav kava nedvomno pomaga proti utrujenosti, pa lahko dan polni energije začnete tudi drugače. 

Kava ima poleg pozitivnih učinkov lahko tudi nekatere negativne, kot so nihanja razpoloženja, nervoza ali tesnobnost. Zato vam razkrivamo sedem brezkofeinskih trikov, ki vas bodo že zgodaj zjutraj napolnili z energijo.

Svetloba
Melatonin je hormon, ki glede na svetlobo uravnava delovanje vašega telesa. Kadar je temno, ga telo proizvede več, kar pomeni, da ste bolj zaspani in utrujeni. Poiščite svetlobo in počutili se boste bolje. Odgrnite zavese in pojdite ven. Če se morate zbuditi, ko je še temno, si kupite budilko, ki zasveti.

Mrzla voda
Jutranjo prho končajte s hladno vodo, kar bo zbudilo vaše možgane, hkrati pa bo pospešilo tudi vaš metabolizem.

Poskrbite za hidracijo
Okoli 60 odstotkov človeškega telesa je sestavljenega iz vode, med spanjem pa lahko velik del vode – skozi dihanje in potenje – tudi izgubimo. Študije kažejo, da že blaga oblika dehidracije zmanjša pozornost posameznika in njegovo zmožnost koncentracije. Ko vstanete, zato spijte kozarec ali dva vode in počutili se boste bolje.

Zdrav zajtrk
Študije kažejo, da so ljudje, ki so zjutraj pojedli zajtrk, bogat z vlakninami in ogljikovimi hidrati, čutili manj utrujenosti kot tisti, ki niso jedli ničesar ali pa so pojedli nekaj sladkega. Za bolj energično jutro zato pazljivo izberite, kaj boste pojedli.

Pomarančni sok
Sok iz citrusov, kot je na primer pomarančni sok, je bogat s flavonoidi, ki pripomorejo k boljšemu delovanju možganov, hkrati pa tudi k večji budnosti.

Fizična aktivnost
Študenti, ki so bili fizično aktivni, so na testih dosegali boljše rezultate kot tisti brez fizične aktivnosti. Jutranja telovadba bo pospešila vaš krvni obtok ter v kri in možgane dostavila več kisika, s tem pa se boste počutili tudi bolj budne.

Poslušajte glasbo
Poslušanje glasbe sproži v ljudeh delovanje hormonov, zaradi katerih se poviša krvni pritisk in poveča delovanje nekaterih delov možganov, v telesu pa lahko sprošča tudi hormon dopamin, ki povzroča lagoden občutek.

M. G.