[Video] Slovenijo navdušuje posnetek 95-letnice, ki na božično noč po posluhu brezhibno zaigra Sveto noč, čeprav skoraj ne vidi

Elica je stara 95 let. Nekoč je igrala v kavarni ljubljanskega Nebotičnika.

Na spletnem omrežju Facebook je zaokrožil videoposnetek 95-letnice, ki na božični večer sede za klavir in brezhibno in emocionalno zaigra Sveto noč. “Moja 95-letna mama vam pošilja Sveto noč, da polepša praznovanje svetega večera,” je ob tem zapisala avtorica posnetka Marjetica Porenta, ki smo jo prosili za dovoljenje, da ga objavimo tudi sami. Gre sicer za Elico Fabijančič, rojeno leta 1926, ki še vedno živi s svojo hčerko. Kot je razvidno iz posnetka, so njeni prsti še vedno neverjetno hitri, saj priljubljeno božično pesem zaigra praktično brez napake.

Sveta noč je zelo priljubljena božična pesem. Njeno besedilo je prevedeno v več kot 300 jezikov, v svetovnem merilu pa velja za najbolj izvajano pesem vseh časov. Avtor izvirnega nemškega besedila Stille Nacht je duhovnik Joseph Mohr, avtor glasbe pa učitelj Franz Xaver Gruber.

Kot nam je pojasnila Marjetica Porenta, njena mama Elica Fabijančič sicer ni profesionalna glasbenica, ima pa glasbeno izobrazbo. Zadnjih nekaj let zelo slabo vidi, vendar vse igra na pamet in po posluhu. Igra na klavir, harmoniko in orgle. V mladosti je veliko igrala na orgle v ljubljanskih cerkvah. Nekaj časa je tudi igrala na klavir v kavarni Nebotičnik.

Videoposnetek, ki je bil sprva objavljen na Facebooku, se je vidno dotaknil ljudi, ki so si ga ogledali. Verjamemo, da bo v teh lepih prazničnih časih tudi vse naše bralke in bralce.

Luka Svetina