fbpx

Zajtrk, kosilo ali večerja – palačinke na 1001 način

Foto: Pixabay

Palačinke ali pri otrocih priljubljene “čalapinke” so ena izmed enostavnih jedi, ki jih imajo radi mlajši in starejši kuharski mojstri. Obstaja mnogo različnih variant palačink in receptov zanje, pri katerih uporabimo različne vrste moke, dodatke in namaze, pa vendar na večini slovenskih miz ostajajo klasične – z domačo marmelado.

Izvor besede “palačinka” ni povsem jasen; obstaja več držav, ki si lasti njihov izvor. Avstrijci trdijo, da so jih prvi pekli pri njih, le ime naj bi si izposodili od Madžarov (“palacsinta”). Etimologi sicer niso povsem enotni, pa vendar velja, da bi naj ime palačinka nastalo iz madžarske “palacsinte”, ta pa iz romunske besede “plăcintă”. Prve začetke slastnih palačink pa najdemo v starogrškem izvoru besede “placenta”, ki je bila v starem Rimu ime za nekakšno ploščato sladico.

Palačinke - le kdo jih nima rad? 1

Klasičen recept, vonj po domačem
Receptov za palačinke je verjetno toliko kot vseh tistih, ki jih pečejo. V današnjem času, ko je bela moka med manj zdravimi živili, jo mnogi nadomestijo z bolj zdravimi, kot so pirina, ajdova, polnozrnata, kamutova in druge. Prav tako skrivnost domačih kuharic pravi, da bodo bolj rahle in penaste, če v maso dodate malo mineralne vode. Tudi namazi na njih so številni: domače marmelade, čokoladni namazi, sirupi, sadje, sladoled, kisla smetana, sladkor v prahu pa vse do slanih različic z mesom in zelenjavo.

Tradicionalni recept: v posodi penasto umešajte jajca in malo soli, nato pa dodajajte moko in mleko do prave gostote. Pecite na olju ali maslu na obeh straneh, nato premažite z najljubšo domačo slivovo ali marelično marmelado.

Palačinke so lahko tudi umetnost
V zadnjem času so po družabnih omrežjih zaokrožili posnetki, kako pripraviti domače palačinke kot vrhunsko kulinarično umetnost. Nekaj idej za ustvarjanje risanih junakov iz palačink najdete v spodnjem videu.

A. D.