fbpx

Zavarovalnica Triglav bo morala plačati 50.000 evrov za zlomljen penis

Foto: iStock

Zavarovalnica Triglav bo morala plačati 25.000 evrov odškodnine in še približno enak znesek zamudnih obresti družini Splitčana, ki si je leta 2006 med spolnim odnosom zlomil penis. Tako je odločilo najprej prvostopenjsko sodišče, a je županijsko sodišče sodbo razveljavilo. Sedaj je primer obravnavalo občinsko sodišče v Splitu, ki je odločilo v prid družini tožitelja. 

Moški je imel življenjsko zavarovanje, ki vključuje tudi dopolnilno zavarovanje v primeru trajne invalidnosti. Odvetnici zavarovalnice sta trdili, da ni dokazov o datumu in okoliščinah dogodka. Z zavarovalnice so opozorili tudi, da je bila polica dvakrat stornirana, ker moški ni plačal svojih rednih obveznosti, zato je mogoče, da ni bila veljavna v času spornega dogodka.

Kdaj je prišlo do poškodbe?
Splitčan je 20-letno polico z zavarovalnico Triglav podpisal leta 2005, penis pa si je zlomil domnevno med analnim odnosom leto po tem. Ker se ni uspel dogovoriti z zavarovalnico o odškodnini, je tožbo vložil leta 2009. Ker je tožitelj umrl leta 2011, postopek na sodišču nadaljuje njegov sin.

Težave z zdravljenjem po zlomu penisa
Sedaj že pokojni tožitelj je pojasnjeval v tožbi, da je imel po zdravljenju težave pri spolnih odnosih, ker je bil penis v erekciji močno ukrivljen v levo stran. Zahteval je nadomestilo za trajno invalidnost, ki je posledica nesreče. Predstavnici zavarovalnice pa sta trdili, da ni šlo za nesrečo, temveč za bolezen, ki ni podlaga za invalidnost.

Kaj pa sodni izvedenci?
Sodni izvedenci so na ponovljenem sojenju potrdili, da je bil penis zlomljen in da močna ukrivljenost penisa med erekcijo od 70 do 80 stopinj onemogoča spolne odnose. Ta ukrivljenost  je posledica poškodbe, kar predstavlja 50-odstotno invalidnost, so poudarili.

“Zaradi spoštovanja zaupnosti informacij o zavarovancu, vrsti in višini zavarovanja ter sodnem postopku vam ne moremo razkriti nobenih podrobnosti, niti jih ne moremo komentirati. Želimo pa poudariti, da škodne primere obdelujemo v skladu z veljavnim zakonom, tržnimi standardi in internimi pravili. Triglav osiguranje d.d. je vedno v vrhu glede učinkovitosti škodnih likvidacij.”  Za Triglav osiguranje d.d., Ivan Buneta

A. B.