fbpx

17 let po največjem terorističnem napadu v ZDA: 1.100 žrtev še vedno neidentificiranih!

Foto: YouTube

Na današnji dan pred sedemnajstimi leti se je na ameriških tleh dogodil niz najhujših terorističnih napadov, ki so pošteno zamajali varnostne temelje. V napadih, ki so jih s pomočjo ugrabljenih letal izvedli teroristi v New Yorku, Washingtonu in Pensilvaniji, je umrlo kar 2.753 ljudi, od katerih pa še vedno ni bilo identificiranih 1.100 žrtev.

V laboratoriju sredi New Yorku se skupina znanstvenikov trudi identificirati ostanke, pri čemer ji gre v prid tehnološki napredek. Iz dneva v dan strokovnjaki tako ponavljajo izvedbo enakih protokolov, pri čemer najprej preučijo kostni fragment, ta pa se mora nato ujemati z DNK.

Po besedah pomočnika direktorja forenzične biologije pri uradu glavnega mrliškega oglednika v zvezni državi New York Marka Desireja kosti predstavljajo najtežji biološki material za delo z njim. Ko pa so kosti izpostavljene mestu eksplozije, se pravi ognju, plesni, bakterijam, sončni svetlobi, reaktivnemu gorivu, dizelskemu gorivu, to negativno vpliva na obstoj DNK-ja.

Foto: STA

Analize izvajajo v najnaprednejšem laboratoriju na celini
22.000 kosov človeških ostankov, ki so bili najdeni na mestu terorističnega napada, je bilo testiranih že približno od 10- do 15-krat. Kljub temu je bilo do sedaj identificiranih le 1.642 ljudi od skupno 2.753 žrtev napada. Čeprav mineva že sedemnajst let od napadov, pa nihče od preiskovalcev ne obupuje in delajo vse, kar je v njihovi moči. Desire sicer javno ni želel razkriti proračuna programa, po navedbah ewn.co.za pa gre za enega najbolj opremljenih in naprednih laboratorijev v Severni Ameriki.

Julija, skoraj leto dni po zadnji identifikaciji, se je laboratorij dokopal do drugega imena na seznamu, 26-letnega Scotta Michaela Johnsona, finančnega analitika, ki je delal v 89. nadstropju Svetovnega trgovinskega centra. “Ob tem sem se počutila odlično,” je povedala Veronica Cano, ena od kriminalistk v skupini. Ob tem je dodala, da se trudijo, da jih zadeva ne bi pretirano prizadela, a navaja, da je to skoraj nemogoče. “Trudimo se biti profesionalni in pomagati družinam, da dobijo zadoščenje.”

Foto: epa

N. Ž.