fbpx

17-letnik na strelskem pohodu v srednji šoli z očetovo šibrovko in pištolo ubil 8 dijakov in 2 učiteljici!

Foto: epa

Učiteljica umetnosti in dijakinja na šolski izmenjavi iz Pakistana sta med desetimi nesrečniki, ki so bili v petek ubiti v strelskem pokolu na teksaški srednji šoli. Med identificiranimi žrtvami 17-letnega krvnika, ki je oborožen z očetovo šibrovko in pištolo vdrl v eno izmed učilnic, so 64-letna nadomestna učiteljica Ann Perkins, učiteljica umetnosti Cynthia Tisdale in dijaki: Sabika Sheikh, Chris Stone, 17-letna Kim Vaughan, Angelique Ramirez, Aaron Kyle McLeod, Christian Garcia in Shana Fisher. 

17-letni Dimitrios Pagourtzis, ki je vdrl v učilnico med uro umetnosti, je ob prihodu zavpil “Presenečenje!” in pričel s streljanjem učencev in učiteljic. Lokalni mediji so po tragediji razkrili podatek, da je Pagourtzis streljal na izbrane tarče, pri tem pa je prizanesel tistim, ki so mu bili ljubi.

Foto: epa

Učiteljica Perkinsova, ki ji 17-letnik ni prizanesel, je bila babica, užaloščeni učenci pa jo opisujejo kot čudovito in prijazno osebo. Ena izmed učenk je ob njeni smrti zapisala: “Počivajte v miru, čudovita in prijazna Ann Perkins. Zelo vas imam rada, bili ste moja najljubša učiteljica. Visoko leti angel. Vedno ste bili in vedno boste neverjetni.” Druga izmed učiteljic, ki je umrla v strelskem pohodu, je bila učiteljica umetnosti Cynthia Tisdale. Njen svak, ki je na Facebooku potrdil njeno smrt, je zapisal, da se je Cynthia tako kot vsak dan tudi v petek odpravila v srednjo šolo Santa Fe. “Predavala je umetnost, ko je nekaj čez osmo jutro zjutraj v učilnico prihrumel krvnik, obseden z demonom, in pričel streljati. Ubil je osem dijakov in dve učiteljici. Ena izmed ubitih je bila moja svakinja Cynthia, pripadnica baptistične cerkve v Teksasu.”

Cynthia Tisdale (Foto: Facebook)

Po besedah užaloščenega svaka je mož ubite William Recie Tisdale v slabem zdravstvenem stanju zaradi hude pljučne bolezni. “Imata 4 otroke, Reciea ml., Josepha, Autumn in Shannon.” Nečakinja pokojne Leia Olinde  je o njej zapisala, da je bila z možem poročena kar 40 let in je imela 8 vnukov. “Nikoli nisem spoznala ženske, ki bi tako ljubila svojo družino.”

Foto: epa

Shubert kot da bi se vnovič rodil
Eden izmed srečnežev strelskega pohoda je bil zagotovo Rome Shubert, sicer igralec bejzbola na šoli. Bil je namreč ustreljen v zadnjo stran glave in je napad preživel, v popoldanskih urah pa je prišel toliko k sebi, da je preko Twitterja objavil zapis o tragediji. “Zelo sem hvaležen, da mi je Bog danes prizanesel,” je zapisal. “Danes sem bil ustreljen v zadnji del glave, ampak sem dobro in v stabilnem stanju,” je povedal za Houston Chronicle. Med drugim je o nesreči povedal, da je sedel v učilnici, ko je 17-letni Pagourtzis vkorakal v učilnico. Povedal je, da je za sabo zaslišal strele in skočil pod mizo. Ko je po njegovem odhodu pričel teči na varno, je opazil, da je bil ustreljen. “Zaradi šoka in adrenalina sploh nisem opazil, kdaj sem bil ustreljen.”

Rome Shubert (Foto: Twitter)

Na obrazu je imel izraz besa
Pagourtzis je bil med strelskim pohodom oblečen v majico z napisom “Rojen za ubijanje”, je sporočila policija. Dijak Peter Matuza je za ABC News povedal, da je slišal dve eksploziji, nato pa videl, kako je napadalec vkorakal v učilnico in ustrelil njegovega prijatelja. Povedal je, da je z napadalcem imel očesni stik. “Na obrazu je imel izraz besa, brez problema bi me lahko ubil, če bi tako želel.”

Eden izmed preživelih, ki se je med napadom v učilnici skril v omaro in je utrpel poškodbo, je po navedbah britanskega Daily Maila povedal, da je kljub temu, da ima strelno rano, prepričan, da ga je zadel medtem, ko je želel ustreliti nekoga drugega. “Nekoga je želel ustreliti. Grozljivo, grozljivo, sploh nisem vedel, ali bom še kdaj prišel domov ali ne.”

Foto: Twitter

Foto: epa

Po napadu storilca prijeli
Po napadu je policija prijela 17-letnega morilca, ki je obtožen umora 10 oseb, med morilskim pohodom pa je poškodoval več kot 10 oseb. Ranil pa je tudi policista, ki je prvi prispel na kraj tragedije. Sicer je 17-letnik po pokolu nameraval storiti samomor, a si je po napadu premislil. Teksaški preiskovalci in policisti so po navedbah STA na telefonu in računalniku našli zapise o načrtovanju strelskega pohoda, kar pa je v nasprotju z opisi oseb, ki so 17-letnika poznali in ga opisovali kot mirnega in zadržanega dijaka, ki je bil tudi član šolske nogometne ekipe.

Foto: epa

N. Ž.