fbpx

20 tornadov v ZDA; ugasnilo najmanj 14 življenj

Tornado v Tennesseeeju 2008 (foto: epa)

Okoli 20 tornadov, ki so v sredo prizadeli jug in osrednji del ZDA, je zahtevalo najmanj 14 življenj in 40 ranjenih, nekaj ljudi pa še pogrešajo. Najhuje je bilo v Mississipiju, ki ga je prizadelo 14 tornadov. Tam je umrlo najmanj 7 ljudi, na najbolj prizadetih območjih pa so razglašene izredne razmere.

Največji orkan je po Mississipiju oral 160 kilometrov daleč, potem pa zavil v Tennessee, kjer so neurja zahtevala najmanj šest življenj. Tornadi so divjali tudi po Arkansasu in celo v Illinoisu, Indiani in Michiganu. Slabo vreme se je potem premaknilo proti vzhodu in neurja so povzročila odpoved najmanj 500 poletov z letališča v Atlanti.

Najmlajša žrtev orkanov je sedemletni deček
Najmljaša žrtev je bil po poročanju tamkajšnjih medijev sedemletni deček, ki je umrl Mississipiju. Bil je v avtomobilu, ki ga je vihar dvignil in treščil na tla.

Na prizadetih območjih so že začeli odpravljati posledice škode, reševalci pa iščejo morebitne preživele.

Nevarnost tornadov se je zmanjšala, saj se je neurje v četrtek premaknilo proti vzhodu, a so močno deževje in nevihte povzročile poplave in prometni kaos v Georgii in Alabami, poroča britanski BBC.

Konec tedna še en uničujoč val?
Nacionalni meteorološki urad je opozoril, da so močno deževje in neurja konec tedna mogoči tudi v Oklahomi, Arkansasu, Teksasu in Louisiani.

V. V., STA