[23. dan vojne] Vojni zločini in brutalni ruski napadi se nadaljujejo

Vojna v Ukrajini (foto: epa)

Ukrajina doživlja 23. dan groze ruske agresije in napadov. Ruski napadi na Ukrajino se še naprej stopnjujejo, vrstijo se obsodbe bombardiranja gledališča v mestu Mariupolj, kamor so se pred ruskimi napadi zatekli civilisti, med njimi tudi otroci. Napad so ukrajinske oblasti in EU označile za vojni zločin, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je vojno v svoji državi danes označil za “nov zid” v Evropi.

15.00 Ukrajinski mediji poročajo, da je komisarka za človekove pravice Ljudmila Denisova sporočila, da po ruševinami mariupolskega dramskega gledališča ostaja ujetih več kot 1300 ljudi. Evakuiranih naj bi bilo 130 ljudi, vendar je po njihovih podatkih in ocenah še vedno več kot 1300 ljudi, ki ostajajo v teh kleteh, v tistem bombnem zavetišču.

14.00 Ukrajinski mediji poročajo o zadnjih podatkih žrtev in škode v Kijevu. Po zadnjih podatkih je bilo od začetka invazije v Kijevu ubitih 222 ljudi, od tega 60 civilistov, med njimi naj bi bili 4 otroci. Ranjenih je bilo okoli 889 ljudi, med njimi 241 civilistov in 18 otrok. Uničenih je bilo približno 36 hiš, pet zasebnih posesti, šest šol in štirje vrtci. Poškodovane so bile tudi fasade 55 hiš.

13.30 Evropska komisija namerava svoje mnenje o prošnji Ukrajine za članstvo v Evropski uniji pripraviti v nekaj mesecih. To je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sporočil na Twitterju po klicu s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. “Imel obsežen pogovor s predsednico ES Ursulo von der Leyen. Mnenje EK o prošnji Ukrajine za članstvo v EU bo pripravljeno v nekaj mesecih. Ukrajinska vlada in EK sta naložena. Skupaj gremo k našemu strateškemu cilju,” je zapisal. Prav tako je sporočil, da sta z britanskim premierjem ponovno razpravljala o boju Ukrajine proti ruski agresiji in krepitvi protivojne koalicije.

12.55  Pavlo Kyrilenko, vodja regionalne vojaške uprave Donetsk, je za medije povedal, da je v zadnjih dveh dneh Mariupol zapustilo približno 35.000 ljudi, ob čemer je opozoril, da je promet iz Mariupola zelo gost, da primanjkuje goriva, in da je mesto stalno v nevarnosti, zato oblasti poskušajo usmerjati logistiko ljudi, ki pridejo na varna mesta.

12.00 V središču Lvova so danes postavili vozičke, kar predstavlja število ubitih otrok v vojni Rusije proti Ukrajini. Po podatkih urada generalnega tožilstva so ruske sile od 24. februarja ubile 109 otrok in ranile več kot 130.

Foto: Twitter

11.00 Metsola poziva k evropski energetski neodvisnosti, da preneha financirati rusko vojno. Evropa mora svojo energetsko odvisnost od ruskega plina zmanjšati na nič, je za LRT povedala predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola. V nasprotnem primeru “bomo še naprej neposredno in posredno financirali vojno.” Gazprom uporablja ukrajinske plinovode z največjo zmogljivostjo. Ruski plinski monopol trenutno prek Ukrajine pošilja več kot 105 milijonov kubičnih metrov plina na dan, poroča ukrajinski sistem za prenos plina.

10.00 V ruskem letalskem napadu v Kramatorsku v regiji Donetsk sta umrli dve osebi, 6 je bilo ranjenih. Po besedah ​​vodje območne vojaške uprave v Donecku Pavla Kyrilenko je raketni napad 18. marca zadel stanovanjsko in upravno stavbo, poročajo ukrajinski mediji. Prav tako poročajo o smrti ene osebe v ruskem raketnem napadu na mesto Kijev.

9.00 Ukrajina in Rusija se dogovorita o 9 humanitarnih koridorjih za 18. marec. Koridorji se lahko začnejo iz Mariupolja, Sumyja, Trostjanec, Lebedyn, Konotop, naselja Krasnopillya in Velika Pysarivka. Ukrajina namerava dostaviti humanitarno pomoč v Balaklejo in Izjum v Harkovski regiji. Svetovna banka  bo za visoko šolstvo v Ukrajini namenila skoraj 100 milijonov dolarjev nujne pomoči. Denar bo namenjen akademskim štipendijam za 172.000 študentov v študijskem letu 2021-2022.

8.00 Reševalci še vedno poskušajo priti do stotine ljudi, za katere menijo, da so morda preživeli ruski napad na mariupolsko gledališče, ki se uporablja kot zavetišče. Poročila pravijo, da so do zdaj rešili okoli 130 ljudi, vendar naj bi jih bilo več kot tisoč. Sirene za zračni napad so se oglasile v zahodnem mestu Lvov tik pred zoro, mestni župan pa je dejal, da je bilo letališče zadeto z raketami.

Rusi so zadeli tovarno za popravilo letal poleg mednarodnega letališča v Lvovu. (Foto: Twitter)

7.00 V noči na 18. marec sta ruska artilerija in MLRS streljala v regiji Luhansk na Severodonetsk in Rubižne, pri čemer sta poškodovala 20 zgradb in ubila dve osebi. Na Telegramu je to zapisala tiskovna služba Luganske regionalne vojske. Ruska vojska naj bi bombardirala okrožje Severodonetsk, zaradi česar je bilo poškodovanih ali uničenih šest infrastrukturnih objektov, dve hiši in garaži. Nekatere hiše so bile odrezane od plina in vode. Trenutno sta znana dva mrtva in štirje ranjeni. V Rubizhneju je čez noč zagorelo deset hiš in trgovina. Dve osebi sta bili poškodovani.

6.00 Generalni direktor Tedros Adan Gebreesus je na zasedanju Varnostnega sveta ZN 17. marca dejal, da napadi na zdravstvene ustanove kršijo mednarodno humanitarno pravo, Rusija pa naj bi od začetka svoje vsestranske vojne proti Ukrajini 43-krat napadla zdravstvene ustanove.

5.00 Ukrajina je ponovno pozvala Mednarodni komite Rdečega križa, naj pozove Rusijo, naj z ukrajinskega ozemlja odnese trupla ubitih vojakov. Ukrajinski premier Denis Šmihal je na srečanju s predsednikom Mednarodnega komiteja Rdečega križa Petrom Maurerjem izpostavil vprašanje potrebe po zbiranju in identifikaciji trupel padlih vojaških sil okupator. Rdeči križ so opozorili, da Rusija še ni zahtevala izročitve trupel in posmrtnih ostankov njihovih mrtvih, katerih število je preseglo 14.000 ,je podpredsednica vlade – ministrica za začasno okupirana ozemlja Ukrajine Irina Vereshchuk povedala na brifingu, poročajo ukrajinski mediji.

Število ranjenih in mrtvih ruskih vojakov je neobvladljivo. (Foto: Twitter)

4.00 Blinken je po poročanju tujih medijev  Kitajski sporočil, da bo kaznovana, če bo zagotovila vojaško pomoč Rusiji. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je dejal, da se bo predsednik Biden jutri pogovarjal s predsednikom Xijem in da bo jasno povedal, da se ZDA  ne bo obotavljala glede sankcij, če podpirajo rusko agresijo.

3.00 Ukrajinske sile poročajo o smrti poveljnika ruskega letalskega polka Sergeja Suharjeva in njegovega namestnika. Ukrajinski mediji sporočajo, da je to javil Center za strateško komunikacijo in informacijsko varnost, ki se sklicuje na častnika in vojaškega blogerja Anatolija Štefana. Suharev polk naj bi se že leta 2014 boril proti Ukrajini izven mesta Ilovaisk v Donbasu, sodeloval pa naj bi tudi v tako čečenskih vojnah kot v rusko-gruzijski vojni leta 2008.

2.00 Italija je pripravljena obnoviti mariupolsko gledališče, ki ga je uničila ruska vojska. “Gledališča vseh držav pripadajo celotnemu človeštvu,” je dejal italijanski minister za kulturo Dario Franceschini. Gledališče, ki se uporablja kot zavetišče za prebivalce Mariupola, je Rusija uničila 16. marca.

1.00 Od začetka vojne se je domov vrnilo več kot 320.000 Ukrajincev. Po podatkih državne mejne straže je večina Ukrajincev, ki se vračajo domov, moških.

0.30 Obrambna ministra ZDA in Slovaške, Lloyd Austin in Jaroslav Nad sta izrazila nadaljnjo podporo Ukrajini. Austin je zavrnil možnost neposrednega posredovanja ameriških sil v Ukrajini ali uvedbe območja prepovedi preletov. “Območje prepovedi preletov pomeni, da smo v konfliktu v Rusijo,” je pojasnil ameriški obrambni minister. Glede domnevnih ruskih vojnih zločinov v Ukrajini je Austin dejal, da ga je šokirala brutalnost ruskih napadov.

Slovaški obrambni minister je sicer glede možnosti, da bi Ukrajini podarili zastarele ruske sisteme zračne obrambe S-300 in bojna letala mig-29, poudaril, da vse to še potrebujejo. Slovaška bi Ukrajini lahko dobavila svoje protiletalske rakete S-300 ruske izdelave, vendar le pod pogojem, da prejme nadomestno, da bi preprečila oslabitev varnosti Nata, je dejal Nad. “Z ZDA, Ukrajino in tudi z drugimi zaveznicami smo se pogovarjali o možnosti, da bi vse naše sisteme S-300 namestili ali poslali Ukrajincem,” je dodal.

Predaja “edinega strateškega sistema zračne obrambe, ki ga imamo na Slovaškem”, bi ustvarila “varnostni vakuum znotraj Nata”, je pojasnil. Toda “če bi prišlo do situacije, ko bi imeli primerno zamenjavo ali imeli zagotovljeno (obrambno) sposobnost za določeno obdobje, potem bi bili pripravljeni razpravljati o prihodnosti sistemov S-300,” je dodal. Letalom Mig-29 pa bi se lahko Slovaška odrekla šele, ko bodo predvidoma leta 2024 prejeli nova ameriška bojna letala F-16, je pojasnil.