fbpx

2,5 milijona Britancev želi še en referendum o članstvu v EU

Foto: Youtube

Peticijo s pozivom za drugi referendum o članstvu Velike Britanije v EU je do zdaj podpisalo 2,5 milijona ljudi, poroča BBC. Ker ima peticija več kot 100.000 podpisov, bo moral o njej razpravljati parlament.

Peticija za nov referendum o EU ima več podpisov kot katerakoli druga peticija na spletni strani britanskega parlamenta – kar dva milijona in pol. David Cameron je sicer že prej povedal, da drugega referenduma ne bo. Po objavi referendumskega izida pa je v petek napovedal, da bo do oktobra odstopil s položaja.

Peticijo je sprožil neznani William Oliver Healey. Tiskovna predstavnica poslanske zbornice je povedala, da se je zbiranje podpisov za to peticijo začelo 24. maja, do objave izida četrtkovega referenduma pa so zbrali le 22 podpisov. V peticiji so zapisali, da pozivajo vlado, naj ob udeležbi manj kot 75 odstotkov in rezultatu manj kot 60 odstotkov (za ostati ali oditi) referendum ponovi. 

“Ni konec, dokler ni konec”
Politični dopisnik Ian Watson napoveduje, da so možnosti za ponovni referendum nične. Glavni razlog je, da peticija pričakuje retroaktivno zakonodajo. Dodaja še, da bo Velika Britanija ostala članica EU še vsaj dve leti in poudarja, “da ni konec, dokler ni konec”.

Britanci so na referendumu z 52 odstotki izglasovali brexit, vendar je večina volivcev v Londonu, na Škotskem in Severnem Irskem obstanek v EU podprla.

Vesna Vilčnik